Vrućine donose i crijevne infekcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetne vrućine osim opuštanja, godišnjih odmora i kupanja na plažama te općenito ležernijeg načina života donose i niz zdravstvenih tegoba. Kako doznajemo od zamjenice rukovoditelja djelatnosti za infektologiju pulske Opće bolnice Vere Raguž Milotić, najčešće ljetne tegobe su crijevne infekcije i bakterijske salmoneloze.

Razlog je dakako velika vrućina koja pogoduje razvoju bakterija i virusa, odnosno držanje hrane na neadekvatnim mjestima te općenito loša higijena.

- U ljetnim mjesecima bilježimo veliki broj ovih zaraza, pomoć potraži do 10 pacijenata dnevno. Uglavnom su to turisti koji su oboljeli jedući hranu koju su, primjerice, držali pod šatorom, ili su je donijeli sa sobom, rekla nam je Raguž Milotić, apelirajući na građane da tijekom ljetnih vrućina obrate pažnju na to što i kako jedu. Najbolji recept je, nastavila je, dobra higijena i svježe pripremljena hrana.

Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, posebice salmonele. Neke su namirnice, međutim, prikladnije za njihovo širenje, i to se prvenstveno odnosi na mliječne proizvode, kolače s kremom te ostalu hranu koja sadrži nedovoljno termički obrađena jaja ili šlag.

Rizično je i nedovoljno oprano voće i povrće te pileće i mljeveno meso. Kako biste se zaštitili, poručuju stručnjaci, važno je dobro oprati voće i povrće, posebno ono koje nije za kuhanje, a potrebno je dobro očistiti radne površine te pribor za jelo.

Meso, perad i jaja treba dobro termički obraditi, a ribu pripremati svježu. Hranu bi također trebalo pripremati netom prije jela i držati je što kraće izvan hladnjaka. Vodu i led nepoznatog porijekla treba izbjegavati. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter