Vrućine donijele rekorde u potrošnji struje u Istri

Vrućine su donijele rekordnu potrošnju struje u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Istri (V. KARUZA/NL)
Vrućine su donijele rekordnu potrošnju struje u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Istri (V. KARUZA/NL)

Nakon što smo objavili vijest iz Elektroistre da je ove godine, točno u srijedu u 21.15 sati nakon četiri godine oboren rekord u potrošnji struje s 238 megavati koji su u tom trenutku potrošeni u cijeloj Istri, direktor Elektroistre Davor Mišković rekao nam je da je četvrtak navečer donio novi rekord.

Tada je naime maksimalno opterećenje zabilježeno u 21 sat, kada je na distribucijskom području Elektroistre zabilježena potrošnja od 241 megavat, što je apsolutni rekord dosad. Razlog su vjerojatno nesnosne vrućina i sparina koje su primorale Istrane da upale sve raspoložive rashladne uređaje, klime, ventilatore i sve što je moglo donijeti barem malo osvježenja.

Unatoč povećanoj potrošnji struje u uvjetima ekstremnih vrućina ovih dana, hrvatski elektroenergetski sustav je stabilan i u Hrvatskoj elektroprivredi ne očekuju nikakve poteškoće u opskrbi kupaca, tvrde iz te tvrtke.

Potrošnja električne energije prošlih je dana u Hrvatskoj bila između 54.000 i 56.000 megavatsati, što je nešto više od najtoplijeg tjedna prošle godine, kada se potrošnja kretala između 53.000 i 54.600 MWh, odgovorili su iz HEP-a na upit Hine o potrošnji struje.

Lani je najviša ljetna dnevna potrošnja zabilježena 3. srpnja i iznosila je 54.618 MWh. Dosadašnji maksimum u ljetnoj potrošnji struje pak zabilježen je 16. srpnja 2010., kada je potrošnja iznosila 57.412 MWh.

Iz HEP-a napominju i da se s obzirom na najavljeno smanjenje temperature zraka u sljedećih nekoliko dana može očekivati i pad potrošnje električne energije. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter