Vrućina obara prošlogodišnji rekord

Ilustracija
Ilustracija

Još samo dva tjedna dijeli nas do kraja ovogodišnjeg klimatološkog ljeta. Bez obzira na vremenske prilike u narednih desetak dana, već je sada sasvim sigurno da će u Istri biti zabilježeno još jedno izuzetno ljeto. Dugo, suho i vruće ljeto, zabilježeno pred godinu dana, izgledalo je jedinstveno i neponovljivo. Nažalost, sve se ponovilo već ove godine čime se još jednom jasno pokazalo da se klimatske prilike u ljetnim mjesecima u Istri značajno mijenjaju.

Vremensku sliku ljeta u nekom mjestu najbolje pokazuje takozvani broj vrućih dana. Kao vrući dan smatra se svaki onaj u kojem je najviša dnevna temperatura zraka bila 30 ili viša od 30 stupnjeva. Promatranjem broja takvih dana zabilježenih tijekom srpnja i kolovoza ove godine lako je dobiti jednu općenitu sliku ljeta u Puli u posljednjih pedesetak godina.

U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća bilježilo se u prosjeku između 20 i 30 takvih vrućih dana. U posljednjih desetak ili čak dvadesetak godina vidljiv je značajan porast takvih dana. Nije više rijetkost da se u dva glavna ljetna mjeseca zabilježi između 40 i 50 vrućih dana.

Na kraju, posebno se ističe prošla godina u kojoj su tijekom srpnja i kolovoza u Puli bila zabilježena rekordna 52 vruća dana.

Ova je godina vrlo slična, već do polovice kolovoza u Puli je zabilježeno 40 vrućih dana. Prema meteorološkim prognozama, velika je vjerojatnost da će do kraja kolovoza i ove godine u Puli biti zabilježeno najmanje 50 vrućih dana. Vrlo je slična situacija i u drugim istarskim mjestima.

Koliko su se ljeta u Puli, pa i u čitavoj Istri, promijenila pokazuje i podatak da je već davne 1977. godine u Puli, tijekom srpnja i kolovoza zabilježeno skromnih 10 vrućih ljetnih dana. (Priredio M. GRABAR)

Idućih deset dana bez kiše

Za sve one koji i dalje očekuju toplo i sunčano vrijeme prognoze do kraja kolovoza su vrlo dobre. Nakon prolazne bure i kratkog osvježenja vrijeme će se uskoro ponovno stabilizirati. Temperature zraka će još jednom porasti, a u narednih će desetak dana najviše dnevne temperature ponovno iznositi oko 30 ili nekoliko stupnjeva iznad 30 stupnjeva.

Nepodnošljive ovogodišnje ljetne vrućine su sasvim sigurno već za nama, a ljeto se ipak nastavlja u nešto blažem obliku. Oborine se i dalje ne očekuju, prema prognozama za narednih desetak dana nema ni naznake nekih jačih kiša.


Podijeli: Facebook Twiter