Vrući dani prijete vašem srcu

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Medicinske statistike pokazuju da prvih nekoliko dana toplotnog vala neizbježno donose povećanje broja nastalih srčanih udara. Tijelo se oslobađa malih količina topline putem kože, međutim kad su toplina i vlažnost prekomjerni, naš primarni ohlađivač je znoj. Ipak, najdjelotvorniji regulator topline u tijelu je sustav krvne cirkulacije.

Kada se povećava temperatura krvi, srce pojačano radi kako bi povećalo volumen cirkulirajuće krvi. Krv odnosi toplinu iz mišića i unutarnjih organa. Periferne krvne žile se šire. Brzina krvne cirkulacije može postati ekstremno velika i srce može automatski početi obavljati enormno težak rad. Na mnogo načina, učinci topline i vlažnosti zraka su jednaki napornoj tjelovježbi. Na jednom kliničkom odjelu u sobama je bio air-condition, dok na jednom drugom odjelu sobe nisu imali air-condition.

Klima uređajima protiv vlage

Mjerenja su pokazala da su srca pacijenata u sobama s toplim i vlažnim zrakom obavljala 57 posto više rada nego srca onih bolesnika koji su u sobama imali air-condition! Djelotvorni klima uređaji ne samo da hlade zrak, nego i odstranjuju velike količine vlage iz njega, a suhiji zrak pospješuje hlađenje tijela isparavanjem znoja. Ako samo jedna soba u stanu ili kući može imati klima uređaj, onda bi vjerojatno to trebala biti spavaća soba. Razumljivo s umjerenim i ugodnim hlađenjem zraka. Ugodni noćni odmor osposobljava čovjeka da se lakše nosi sa sutrašnjim vrućim danom.

Ventilatori niti suše niti hlade zrak, ali pomažu u pomicanju zraka iznad naše kože, što pospješuje isparavanje znoja i osoba se osjeća hladnijom. Ventilator u zatvorenoj sobi na može hladiti sobu. Međutim, propisno smješten ventilator dovoljne veličine, uvlači svježi noćni zrak u kuću ili izbacuje akumulirani vrući zrak. Isprobavanje u otvaranju jednih vrata ili prozora i zatvaranje drugih, kako bi se postiglo najefikasnije strujanje zraka, je obično potrebno.

Za brzo hlađenje tijela hladan tuš je djelotvoran, međutim, on obično stimulira kompenzatornu produkciju topline. Mlaka kupka ima dugotrajnije koristi. Ispitivanja pokazuju da hlađenje vodom čak i samo malog dijela tijela može biti dovoljno: gubitak topline na dijelu tijela hladi tijelo u cjelini.

Odlično hlađenje vodom

Osoba koja miruje i koja se nalazi u prostoriji u kojoj je temperatura 40 stupnjeva i relativna vlažnost 75 posto, u mogućnosti je da se osjeća sasvim ugodno kroz dugi vremenski period, ako jednostavno drži jednu šaku i podlakticu u vodi koja ima temperaturu 15 stupnjeva. Postiže se daleko bolje hlađenje uranjajući ruku i podlakticu u vodu, nego usmjeravajući ventilator u lice!

Hladna pića se prilično brzo ugriju na tjelesnu temperaturu nakon pijenja i tom prilikom apsorbiraju malo topline. Međutim, glavni razlog za uzimanje adekvatnih količina vode za vrijeme toplih dana je nadomještanje gubitka tekućine za vrijeme znojenja. Obroke treba uzimati češće, ali u manjim količinama. Vruću hranu je najbolje izbjegavati.

Lagana, porozna odjeća, bez obzira na boju, je idealna za vruće dane. Najhladnija odjeća je na od pamuka ili od mješavine pamuka i drugih vlakana, koja ima sposobnost upijanja znoja i koja olakšava i poboljšava isparavanje sa svoje površine. Presvlačenje u suhu odjeću pospješuje hlađenje. Razumije se, u takvim teškim klimatski uvjetima potrebno je i "smanjiti gas“ u svakodnevnim, užurbanim, aktivnostima. Jer, ne treba potrčati za odlazećim autobusom, doći će drugi. Ako se čovjek našao u gradu, a ponestalo mu je daha ili je disanje postalo otežano, uvijek se može ući negdje gdje postoji klima uređaj i kroz par minuta malo se osvježiti i oporaviti. Većina ulica uvijek ima i onu stranu koja je u sjeni. Postoje mnogi poslovi koji se mogu odgoditi i obaviti za vrijeme hladnijeg jutra ili večeri.

Zapamtite: osiguravati tijelu odgovarajuće klimatske uvjete je više nego samo osiguravati ugodnost. To je pitanje zdravlja! (Dr. Ivo BELAN)


Podijeli: Facebook Twiter