Vruca salsa i osam rijeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvostruko koncertno gostovanje obilježilo je sinoc jedanaesto izdanje grožnjanskog festivala Jazz is Back! - nastupili su sastavi Mojitos i Ocho Rios.

Pred brojnom publikom koncertnu vecer otvorio je austrijski sastav Mojitos, za koji se može reci da je na neki nacin i nastao u Grožnjanu - naime, clanovi ovog sastava, trubac Robert Lackner, saksofonist Bernhard Schrausser, gitarist Alexander Schröpel, basist Florian Wirth, vibrafonist i udaraljkaš Peter Wirth i bubnjar Roland Nauta još su 2001. godine upisali Ljetnu jazz školu Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Upravo su oni, uz dodatak još nekoliko glazbenika, cinili prvi Big Band, koji je kasnije prerastao u Jazz orkestar Zagreb HGM-a, a nakon nekoliko godina pohadanja grožnjanske škole, ti su momci u rodnom Gratkornu osnovali sastav te vec niz godina nastupaju pod nazivom Mojitos.

Krajem prošle godine snimili su svoj debitantski album "Mojitology", koji su velikim dijelom i predstavili koncertno grožnjanskog publici, a u Grožnjanu su izveli i jednu premijeru - skladbu "Super Simmetric", koja ce se naci na njihovom novom albumu, koji bi trebao izaci za nekoliko mjeseci.

I dok austrijski Mojitos svoj izricaj temelje u okvirima klasicnog jazza te fusiona s rockom i funkom, povremeno zalazeci u atmosfericne interpretacije koje više naginju filmskoj glazbi, drugi bend koji se preksinoc popeo na pozornicu Balwan Cityja odlicno se uklopio u izuzetno vrucu ljetnu vecer afrokubanskim ritmovima i pravim latino izricajem.

Ocho Rios, što znaci "osam rijeka", medunarodni je bend sastavljen od 15 glazbenika koji dolaze iz Njemacke, Irske, Italije, Tunisa, Venezuele, Kolumbije, Slovenije i Hrvatske, a za Grožnjan ih veže suradnja s Boškom Petrovicem, s kojim je svojedobno gostovao na njihovu albumu, a ujedno su i nastupali prije podosta godina na pozornici Balwan Cityja.

Ocho Rios osnovani su prije 30 godina, a preksinocnji nastup bio im je prvi koncert nakon punih šest godina pauze. Predstavili su autorski materijal koji je latino ritmovima brojnu publiku namamio na ples, doduše pomalo sramežljivo u pozadini, no odlicna svirka Ocho Riosa izmamila je burni aplauz publike, koja ih je u konacnici i dozvala na bis.


Podijeli: Facebook Twiter