Vruca i topla 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ova je godina na dobrom putu da bude jedna od triju najtoplijih godina otkad traju mjerenja, priopcila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), u prigodi UN-ove konferencije o klimi koja se održava u Cancunu, u Meksiku.

"Gotovo je sigurno da ce 2010. biti medu trima najtoplijim godinama otkako su 1850. pocela mjerenja", rekao je WMO u priopcenju. Samo su 1998. i 2005. bile nešto toplije.

Usto, razdoblje 2001.-2010. ce biti najtoplije desetljece u povijesti, rekao je Michel Jarraud, glavni tajnik WMO-a, na tiskovnoj konferenciji.

Temperature na površini Zemlje bile su iznad prosjeka u vecini podrucja u svijetu, dodaje WMO, ali su na odredenim mjestima zabilježene "neobicno visoke temperature".

U dijelovima Kanade i Grenlanda prosjecna godišnja temperatura je za 3 stupnja i više premašila prosjek. Na sjeveru Afrike i u južnoj Aziji sve do zapadne polovice Kine, živa u termometrima se gotovo posvuda za 1 do 3 stupnja popela iznad prosjeka.



"Na temelju tih cinjenica koje su znanstveno utemeljene, možemo reci gdje smo danas", kazao je. "Naravno, ne ucinimo li ništa, ta ce krivulja nastaviti rasti", dodao je Jarraud.

Istodobno je novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIWA) priopcio da se ozonska rupa iznad Antarktika smanjuje i najmanja je u posljednjih pet godina.

Znanstvenih Stephen Wood je izjavio da to daje naznake da medunarodne inicijative, kao što je Montrealski protokol iz 1987., kojima je dogovoreno postupno povlacenje kloroflourugljika (CFC) i drugih tvari koje prorjeduju ozon, izgleda djeluju. Wood je rekao da su to "naznake da ce možda poceti oporavak" ozonskog omotaca.


Podijeli: Facebook Twiter