Vrtovi Keukenhof - raj za ljubitelje flore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva asocijacija na Nizozemsku su zasigurno tulipani. Pogled na bogatstvo poznatih nizozemskih vrtova Keukenhof pravi je melem za dušu, u tim vrtovima svakog proljeca cvjeta nekoliko tisuca vrsta cvjetova, ukljucujuci i nekoliko stotina vrsta tulipana.

Cvijece u najrazlicitijim bojama raznih oblika koje svake godine posjeti nekoliko milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, proteže se na površini od tridesetak hektara.

Park, odnosno vrtovi Keukenhof otvoreni su u Lisseu 1949. godine, na podrucju uzgoja lukovica izmedu Amsterdama i Haaga, na terenu davno uništenog dvorca gdje je u petnaestom stoljecu živjela jedna grofica koja je izuzetno voljela cvijece.

Cvijece, posebice tulipani su simbol Nizozemske, a nepregledne rijeke tulipana i ostalih ukrasnih biljaka nude jedinstven i rijecima neopisiv spektakl.

Park je otvoren svake godine negdje od 20. ožujka do 20. svibnja, a osim cvijeca svih vrsta, pa i onih rijetkih, tu je i niz potocica, vodoskoka, jezerca s lopocima, a sve to uz razne vrste popratnih sadržaja.



Treba izdvojiti i posebnu atrakciju, crni tulipan, kao i tulipane u svim mogucim bojama, maštovite cvjetne kreacije, grmlje svih oblika, razne cvjetne figure i instalacije, besprijekorno ošišanu travicu, niz sadržaja za djecu…

Sam ulazak u park predstavlja rajski ugodaj za sva osjetila: za nosnice koje ce biti ispunjene miomirisima, oci koje ce guštati boje te uši, poradi pticje simfonije.


Podijeli: Facebook Twiter