Vrtoglave marže na maslinovo ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako je moguce da u Italiji litru njihovog maslinova ulja Bertolli kupujem za 37 kuna, a u hrvatskim trgovinama pola litre tog istog ulja platiti moram 42 do cak 48 kuna?!, ogorcena nam se javila citateljica koja, kaže, redovitu špežu obavlja u Italiji buduci da su cijene nekih proizvoda koje redovito tamo kupuje daleko niže nego u Hrvatskoj.

Istina, jer dok litra ekstra djevicanskog Bertolli u Italiji košta od pet do 5,30 eura, cesto i po 3,50 do cetiri eura na akciji, u hrvatskim trgovackim lancima, prvenstveno zbog astronomskih marži, to ulje košta dva i pol puta više! Za ilustraciju, pola litre ovog ulja i u Velikoj Britaniji stoji manje od 30 kuna, odnosno 30-tak posto manje negoli u Hrvatskoj.

Kako se može cuti od domacih maslinara, litra takvog ulja na granici ne bi smjela koštati više od dva eura, odnosno 14,5 kuna. Kad se na to doda carina na maslinovo ulje od najviše 36 posto, te PDV, cijena litre penje se na nešto više od 24 kune, no kako litra u Hrvatskoj košta i 90 kuna, znaci da ostatak od nevjerojatnih 66 kuna cine trgovacke marže!

Prema rijecima Lade Karnincic iz trogirske maslinarske tvrtke Trenton, marža koju trgovci obicno stavljaju na maslinovo ulje iznosi oko 45 posto, što, zajedno s previsokim PDV-om, cijenu maslinovog ulja udvostrucuje. Kada je u pitanju uvozno ulje iz naše price, izgleda da bi u konkretnom slucaju marža dosezala i nevjerojatnih 300 posto! Naime, što je manji trgovacki obrtaj, veca je i marža. Kako Hrvatska troši tek dvije litre maslinova ulja po glavi stanovnika godišnje, trgovci i na ulje stavljaju tako visoke marže.


Podijeli: Facebook Twiter