Vrtni patuljak u Indiji težak 307, na Antarktici 309 grama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za razliku od mlade Amelie u istoimenom filmu koja je fotomontažama uvjerila svoga oca da je njegov vrtni patuljak odlucio vidjeti svijeta, fizicari su patuljku Kernu omogucili pravo putovanje i pritom mjerili njegovu težinu kako bi dokazali da gravitacija ne djeluje jednakim intenzitetom posvuda na Zemlji.

Od Perua do Bombaja, preko Meksika do Sidneya, od Tokija do Južnog pola putovao je Kern, vrtni patuljak s plavom šiljastom kapicom i posvuda bio vagan. Projekt je financirao njemacki proizvodac preciznih vaga radi promidžbe svojih proizvoda i mjerenja varijacija u Zemljinoj gravitaciji koje utjecu na Kernovu tjelesnu masu.

U Bombaju u Indiji patuljak je težio 307,56 grama, a na Antarktici 309,82 grama.

"Vecina ljudi nije svjesna da Zemljina gravitacija varira ovisno o mjestu mjerenja, cemu je glavni razlog oblik našeg planeta", objasnio je koordinator projekta Tommy Fimpel i dodao kako je "teško povjerovati, no Zemlja je malko krumpirasta te zato možete težiti do 0,5 posto više ili manje ovisno o mjestu na kojem se važete. Pomislili smo da bi naše iskustvo moglo biti zabavan nacin da izmjerimo tu pojavu", rekao je.

Kern ce još otputovati u Snolab, kanadski centar za proucavanje elementarnih cestica, koji je dva kilometara pod Zemljinom površinom najdublje položen laboratorij na svijetu. Zatim ce posjetiti i Veliki sudarac cestica u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.

Kernovo putovanje s fotoalbumom i izmjerenim težinama može se pratiti na http://www.gnomeexperiment.com/. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter