Vrtne garniture za uživanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolazak proljeca je stavio uredenje terasa, balkona i vrtova u prvi plan. Odabir vrtnih garnitura ovisi o tome koliki komoditet želite i koliko cete slobodnog vremena provoditi na balkonu, terasi ili u vrtu. Velicina raspoloživog prostora ogranicavajuci je faktor ukoliko želite masivnije i udobnije stolice ili fotelje, popracene stolom za veci broj osoba. Namjena garniture – za objedovanje ili trenutke opuštanja, utjecat ce na odabir dizajna i udobnosti. Prednost kvadratnih i pravokutnih stolova je ta što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregrade.Materijali za izradu vrtnih garnitura su razliciti: drvo, metal, kovano željezo, ratan, plastika te drugi umjetni materijali, od kojih mnogi imitiraju prirodne. Iako su vrtne garniture nacinjene od prirodnih materijala najugodnije za ljudsko tijelo i najbolje se uklapaju u prirodni okoliš, one od umjetnih materijala i metala, kao hladnog materijala, bolje podnose dugu izloženost vanjskim utjecajima i vlazi. Vrstu materijala stoga odaberite u skladu s pozicijom vrtne garniture, tj. s obzirom na to koliko ce biti izložena vanjskim utjecajima. Nadstrešnice i tende uvelike ce zaštititi garnituru od vlage i tako joj produžiti rok trajanja.Dileme pri odabiru vrtne garniture mogu biti vezane uz oblik stola. Iako su ovalni i okrugli oblici "mekši" i tako elegantniji u prostoru, cesto zauzimaju više mjesta i omogucavaju smještaj manjeg broja stolica ili foteljica u odnosu na kvadratni stol slicnih dimenzija. Prednost kvadratnih i pravokutnih stolova je ta što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregradu, dok ovalni ili okrugli uvijek stoje kao slobodnostojeci u prostoru i tako zahtijevaju vecu tlocrtnu površinu za smještaj.

Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama razlicitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal, samo su neke od uspješnih kombinacija koje vrtnu garnituru cine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit ce garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s elementima koji se nalaze u okolini - poput tende, suncobrana, boje fasade… Vrtna garnitura je element koji unosite u postojeci okoliš, pa ga nastojite skladno uklopiti vrstom materijala i koloritom.Stil i nacin oblikovanja vrtne garniture prilagodite stilu uredenja vašeg doma. Ukoliko garnituru postavljate na balkon ili terasu stana koji je smješten u višestambenom objektu, posvetite pažnju nacinu oblikovanja fasade, a osobito vrsti ograde. Sve što se dogada na vašem balkonu projicira se na fasadu, pa stoga uz moderne fasade, koje karakterizira primjena stakla i aluminija, izbjegavajte garniture od kovanog željeza ili masivnog drva, koje su primjerenije rustikalnijim ugodajima.Odabirom odredene vrste vrtne garniture možete stvoriti željene ugodaje. Ovisno o smještaju vrtne garniture u prirodni ili urbani ambijent, možete stvarati kontrastne ugodaje ili efekt stapanja s okolišem. Ponekad je efektno zeleni vrt naglasiti modernim linijama i hladnim materijalima vrtne garniture, dok je u drugim slucajevima odabir toplih prirodnih materijala, poput drva ili ratana, pravo rješenje. Konacan odabir ovisi o senzibilitetu stanara, željom za dinamiziranjem ili smirivanjem prostora, ali oba rješenja mogu rezultirati izuzetno ugodnim balkonom, terasom ili vrtom.

Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošcu. Svi ovi elementi odreduju njezinu kvalitetu i interakciju s okolinom. Uredenje eksterijera – u ovom slucaju balkona, terasa i vrtova, podjednako je važno kao i uredenje interijera jer ovi vanjski prostori postaju aktivni sudionici stanovanja u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima. (Monika Galovic-Dumendžic, mr. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter