Vrtići Pazinštine ne zadovoljavaju standard

Pazinski vrtić s područnim odjelima trenutno polazi 476 djece (A. DAGOSTIN)
Pazinski vrtić s područnim odjelima trenutno polazi 476 djece (A. DAGOSTIN)

Ni pazinska predškolska ustanova - Dječji vrtić "Olga Ban" koji osim pazinskog odjela obuhvaća još sedam područnih vrtića središnje Istre - ne zadovoljava Državni pedagoški standard (DPS), koji među ostalim u vrtićkim i jasličkim odgojno-obrazovnim skupinama propisuje značajno manji broj polaznika s rokom do konca 2013. godine.

Pazinski vrtić s područnim odjelima u 20 pedagoških skupina trenutno polazi 476 djece što bi u gruboj računici značilo da se prosječno u svakoj skupini nalazi 23,8 djece što i nije toliko daleko od traženog standarda za predškolske polaznike starije dobi, ali ne i one mlađe ili jasličke dobi.

S obzirom na to da pazinska ustanova prakticira dobno mješovite skupine, zanimljivo je vidjeti kakve je tu norme predvidio DPS. Za jasličku skupinu koju polaze mališani od prve do druge godine života norme dopuštaju uključenje najviše deset djece, ako je riječ o jasličkoj skupini od prve do treće godine standard dopušta najviše dvanaest djece. U dvjema pazinskim jasličkim skupinama od prve do treće godine je 13 i 15 polaznika, što znači da za jednog ili tri polaznika premašuju standard.

Za vrtićku skupinu od treće godine do polaska u školu norme predviđaju najviše 20 djece, dok se u one skupine koje pohađaju djeca od četiri godine do polaska u školu može uključiti najviše 22 djece. Jedanaest pazinskih vrtićkih skupina trenutno pohađa između 22 i 24 mališana što znači da bi bilo dovoljno organizirati još jednu do dvije dodatne predškolske skupine kako bi se zadovoljio standard. No, osim broja djece, DPS predviđa nužnu kvadraturu po polazniku te precizira dodatne tehničke uvjete što znači da bi se pazinski dječji vrtić trebao  dograđivati.

- Prosječno prisustvo u našim skupinama je unutar standarda, jer su uvijek neka djeca bolesna ili su iskoristila mogućnosti da ostanu kući s obitelji, kaže ravnateljica pazinskog vrtića "Olga Ban" Vesna Rusijan Ljuština koja smatra da je dominantni problem pazinskog vrtića ulaganje u glavnu zgradu vrtića sagrađenu 1971. godine.

- Nije u pitanju samo dogradnja vrtića kako bi se povećao broj kvadrata, već i adaptacija postojećih prostorija prema novim potrebama, a prvenstveno sanacija krovišta za što je pripremljena projektna dokumentacija, ali si Grad Pazin trenutno ne može priuštiti tu investiciju, kaže Rusijan Ljuština.

Ravnateljica kaže da se u pazinskom vrtiću trude što više uključivati djecu s teškoćama u razvoju, ali da im nedostaje stručnog kadra kojeg nema na tržištu rada - logopeda, odgajatelja-rehabilitatora, pedopsihijatra te psihoterapeuta obiteljske orijentacije. (Piše Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter