Vrtici: Muke s ljetnim dežurstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski vrtici uskoro pocinju s ljetnim radnim vremenom, koje, kao i svake godine, nailazi na neodobravanja odredenog dijela roditelja. Na neke od upita roditelja pristiglih u našu redakciju odgovore smo zatražili od Marize Kovacevic, ravnateljice Predškolske ustanove Djecji vrtici Pula.

Pitali smo je da prokomentira pismo u kojem roditelji izražavaju nezadovoljstvo zbog premještaja njihovo devetero djece iz vrtica Izvor (skupina Bambi) u vrtic Latica.

Kako pojašnjava Kovacevic, premještaj je obavljen da bi vrtic Izvor mogao u vecem broju primiti djecu jaslicke dobi, za koju je namjenski i graden, te onu koja koriste dežurstvo.

- Poštujuci pedagoške standarde, premjestili smo navedenu djecu kao manju skupinu. S njima ce u novi objekt ici i jedan maticni odgojitelj, navodi Kovacevic te istice da je izmjenom gradske odluke "mjesecna subvencija roditelja za vrijeme korištenja godišnjeg odmora u trajanju od 22 dana u jednoj pedagoškoj godini iznosi 50 posto".

Na upite roditelja zašto vrtic na Punti nece, kao lani, dežurati do sredine sedmog mjeseca, nego krace, te kako ce ove godine biti organizirano ljetno dežurstvo, ravnateljica pojašnjava da se na Punti za ljetni rad prijavilo tek 13 roditelja.

- Sagledavajuci cjelokupnu ekonomsku situaciju i uvjete za ljetni rad, dogovorili smo da ce do 12. srpnja u organizacijskoj jedinici Centar raditi dva vrtica, i to onaj na Velom Vrhu (cetiri skupine) i vrtic Centar (šest skupina). Nakon toga ce biti otvoren vrtic Centar, koji je klimatiziran i ima dvorište, istice Kovacevic i dodaje da uvijek postoji mogucnost da se, ukoliko dode do povecanja prisutnosti djece, otvaraju vrtici u neposrednoj blizini, poput onoga na Kaštanjeru.

U jedinici Monte Zaro ljetni rad organizirat ce se u vrticu Monte Zaro (osam skupina), koji je klimatiziran i ima dvorište pa je, shodno tome, pogodan za rad ljeti.

U Organizacijskoj jedinici Veruda ljetni rad zapocinje u djecjem vrticu Veruda (cetiri skupine), koji je potpuno klimatiziran, i od 12. srpnja u vrticu Izvor (12 skupina i dežurstvo), koji je djelomicno klimatiziran. Oba vrtica imaju ogradena dvorišta, što je vrlo bitno za ljetni rad.

Dežurstvo za roditelje koji rade u smjenama planirano je citavo ljeto i radno vrijeme je do 20.30 sati, veli Kovacevic i dodaje da se na racionalizaciju mislilo i prilikom pripremanja obroka za mališane pa ce tijekom ljetnih mjeseci raditi dvije centralne kuhinje, i to u vrticima Centar i Izvor. Kuhinja iz Centra pokrivat ce podrucje Velog Vrha i centra grada te Monte Zara, a kuhinja Izvor podrucje Verude, a u njoj ce kuhati i za vanjske korisnike, odnosno privatne vrtice.


Podijeli: Facebook Twiter