Vrtići i jaslice i dalje mogu biti prepuni djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donedavno striktno zahtijevalo da se najkasnije do kraja ove godine svi vrtići u Hrvatskoj, nakon petogodišnjeg odgađanja, moraju prilagoditi novom Državnom pedagoškom standardu (DPS) u predškolskom odgoju, koji u jasličkim i vrtićkim grupama propisuje značajno manji broj djece nego što ih sada u vrtićima ima, kao i veći broj četvornih metara u dnevnom boravku vrtića za svako upisano dijete, ministar Željko Jovanović najavio je da do primjene novih pedagoških standarda ipak neće doći, a razlog su materijalne poteškoće jedinica lokalne samouprave.

- Ministarstvo će izaći u susret jedinicama lokalne samouprave koje nisu u stanju osigurati uvjete zbog materijalnih poteškoća. Izradit ćemo nove Državne pedagoške standarde, jer očito je da se postojeće ne primjenjuju. Napravili smo izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi i na temelju toga izradit ćemo nove Državne pedagoške standarde, kaže ministar.

S primjenom postojećih standarda, koji su propisani 2008. godine, trebalo se započeti već prije dvije godine, no njihovo je stupanje na snagu odgođeno za ovu godinu, međutim svi veći hrvatski gradovi unatoč petogodišnjem roku nisu uspjeli svoje vrtićke prostore prilagoditi tim propisima.

Osnovni je problem, tvrde jedinice lokalne samouprave, što je većina objekata u kojima se provodi predškolski odgoj građena prema starim normativima iz 1983. godine ili se odvija u različitim zgradama koje nisu namjenski građene, stoga nije jednostavno poštovati kvadraturu koju propisuje DPS.

Stoga su gradovi krenuli s izgradnjom novih ili pak proširenjem postojećih objekata, međutim s obzirom da prosječna cijena vrtića kapaciteta 100 djece iznosi oko 25 milijuna kuna, intenzitet izgradnje i nadogradnje nije išao planiranom dinamikom.

No, kada su hrvatski gradovi shvatili da odredbe standarda ove godine neće moći ispoštovati Udruga gradova uputila je Ministarstvu zahtjev za prolongiranjem roka primjene DPS-a, a prema riječima ministra prolongiranja više neće biti, već će se krenuti u izradu novih normativa. Do tada, kaže ministar, sve ostaje kao i do sada. (I. ŠESTAN KUČIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter