Vrtićarcima u RH manje prostora nego kokošima u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radim u vrtiću i vodim mješovitu skupinu od 32 djece. U boravku, koji bi za toliko djece trebao imati stotinjak četvornih metara slobodnog prostora, a ima ukupno 60, odnosno tridesetak kad se ubroji namještaj, sva ta djeca jedu i spavaju, igraju se, skaču.

Javnosti se podastiru lažne statistike, fotografije sretnih odgojiteljica i prekrasnih vrtića, a prava je istina da za djecu ima manje kvadrata negoli što europske norme propisuju prostora za uzgoj domaćih životinja!", govori nam, uz uvjet anonimnosti, dugogodišnja "teta" iz jednog zagrebačkog vrtića, započinjući priču o, veli, katastrofalnim uvjetima za vrtićku djecu u gradovima.

Jedan tipični američki vrtić, kojim također upravlja lokalna zajednica, u grupi djece stare do tri godine smije imati najviše osmero mališana, s kojima rade dvije odgojiteljice odjednom, a ne, kao kod nas, po jedna u svakoj smjeni.

Svakom američkom djetetu pripadaju 3,3 kvadrata slobodnog prostora, što znači da 8 mališana boravi u najmanje 26 kvadrata, ne računajući pomoćne prostorije. Kod nas na toliko praznog prostora boravi i po 25 djece.

"Da bi, barem na papiru, sve izgledalo pristojno i dovoljno prostrano, dječji 'kreativni kutići' formiraju se u miomirisnim zahodima, na hodnicima, u garderobama. Da, u našem je vrtiću 'kreativni kutak' za likovno izražavanje u zahodu, uz objašnjenje da je tako djeci voda nadohvat ruke! Ipak, najzabavnije je vrijeme ručka, kad se dječici spuste kreveti na onih preostalih 30 kvadrata koje nisu zauzeli ormari, stolovi i ostali namještaj, a tete između njih hodočaste s punim zdjelicama ručka i priborom", kaže zagrebačka odgojiteljica.

U grupama mališana od godinu do dvije upisano bude i 20 djece, pri čemu ravnatelji često naglašavaju da je u praksi gužva manja, jer dio djece zbog bolesti uvijek izbiva!

Državni pedagoški standard predškolskog odgoja donesen je u svibnju 2008., no još se ne primjenjuje, barem kad su u pitanju kvadrati u vrtićima i broj djece po grupama. Po tom standardu, u skupinu djece u dobi od šest do 12 mjeseci može se uključiti najviše petero malenih, od 13 do 18 mjeseci njih osmero, najviše 12 djece smije biti u grupi one od 19 do 24 mjeseca starosti, djece u trećoj godini može biti maksimalno 14, u četvrtoj godini 18, u petoj godini do 20, u šestoj najviše 23 djece, a u sedmoj godini najviše 25.

Po standardu, svako dijete u jaslicama mora imati na raspolaganju 5 kvadrata slobodnog prostora, a vrtićarac 3 kvadrata.

Gradovi su trebali graditi nove vrtiće ili širiti stare, no kako pomaka nema, primjena ovih standarda odgođena je do kraja 2013. godine. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, primjerice, u gradu kojem vrtića kronično nedostaje gradi - nove fontane.

Gužva je u vrtićima ogromna, a još oko pet tisuća djece svake godine ostaje neupisano.

"Svi dječji vrtići trebali su se početi usklađivati s odredbama novog standarda odmah 2008. godine, što je većina i učinila. Na žalost, veći gradovi – Zagreb, Rijeka, Split, Vinkovci i drugi, to nisu učinili, i sad su shvatili da su u problemima jer neće moći ispoštovati sve odredbe, a osobito one koje se odnose na broj djece", ističu iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. (B. MRVOŠ PAVIĆ, K. KRIKŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter