Vrtićarci pekli kolače, osmaši kuhali šugo


Od 20. do 24. studenog diljem Europe obilježava se drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u koji se ponovo uključila i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Ove godine odlučili su povezati cijelu vertikalu obrazovanja pa su tako, kako doznajemo od ravnateljice Orhideje Petković, u ponedjeljak učenici sa svojim nastavnicima posjetili dječji vrtić "Šiljo".

Pljukanci i tagliatele

- S mališanima su mijesili tijesto i radili kolačiće koje su jučer kod nas u praktikumu na Stoji i ispekli te, naravno, degustirali, veli nam ravnateljica i dodajući da su jučer u goste pozvali učenike osmih razreda osnovnih škola Centar i Stoja, a koji su se htjeli upoznati sa školom ili pak planiraju upisati neki od smjerova koje oni nude.

Zajedno s učenicima ove škole (kuharima, slastičarima, konobarima i turističko-hotelijerskim komercijalistima) te profesorima-mentorima, okušali su se i u pripremi jela, učili raditi koktele, kako se postavlja stol, otvaraju boce ili pak kuha kava. Na meniju su bili, kako smo vidjeli, pljukanci s karameliziranim pomidorima i tikvicama i kremom od cuke te tagliatele s junećim gulašom, no radili su se i kolači. Zanimljivo je da su sve sami radili pa tako i mijesili pljukance i paštu za šugo.

Učili raditi koktele

Suradnja je ostvarena i s Goethe Institutom pa su profesori i "maskota Treffi" izradili interaktivnu igru u kojoj su učenici, pomoću kodova, otkrivali informacije o učenju njemačkog jezika ili projektima koje ovaj institut provodi.

- Prihvatila sam ponudu da dođemo i razgledamo praktikum škole i vidimo što se tu sve uči i radi. Ne znam još koju bi srednju školu upisala, no sviđa mi se ono što sam ovdje vidjela. Radili smo štrudle, muffine, miješali koktele, navela nam je Melani, učenica 8b razreda Osnovne škole Stoja. Njezin kolega Filip, iz 8a razreda, također još uvijek nije siguran što će upisati. No, kako nam je kazao, razmišlja o tome da ovdje upiše za konobara ili pak slastičara ili ode na Brač i upiše školu za kamenoklesara.

- Lijepo smo proveli dan, učili smo raditi koktele, kako se postavlja svečani stol u restoranu i radili kolače koje i inače već znam sam raditi, no uvijek je dobro naučiti nešto novo, kazao nam je Filip.

Da bi strukovno obrazovanje bilo privlačnije

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pokreće se na inicijativu Europske komisije kako bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačnijim kroz razna događanja koja će se održavati u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Zainteresirani sudionici Tjedna imaju priliku razmijeniti primjere izvrsnosti s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, inovativne nastavne prakse, uspješne strukovne programe koji potiču naukovanja, primjere učenja na radnome mjestu, usavršavanja i prekvalifikacije te održivih partnerstava između poduzeća i obrazovnih ustanova. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter