Vrtić Zvjezdice: Penali za kraj?


Novoizgrađeni vrtić Zvjezdice u Šijani vrata će otvoriti početkom studenog, a ne, kao što je najavljeno, krajem rujna. Razlog kašnjenja od dva mjeseca je propust izvođača radova koji nije na vrijeme naručio posebne fasadne panele za istočni dio zgrade i koji se sada čekaju. Sve je to izjavila ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtići Pula Mariza Kovačević na prošlotjednoj konferenciji za novinare. Tom je prilikom pojasnila da je predviđeno da će paneli, naručeni u Njemačkoj, stići krajem ovog mjeseca kada će se obaviti tehnički pregled, a potom održati i svečano otvorenje.

Kovačević je također istaknula da će zbog kašnjenja izvođač radova, tvrtka Radnik iz Križevaca, morati platiti penale zbog probijanja rokova, koji iznose 0,5 posto ukupne ugovorene cijene za svaki dan kašnjenja, a maksimalno 15 posto od ukupno ugovorene cijene. Dakle, penali mogu biti maksimalno oko 1,3 milijuna kuna jer je ukupna cijena projekta, podsjetimo, 8,6 milijuna kuna. Izvođač radova međutim, tvrdi da Grad Pula nema elemenata za obračunavanje penala te da će to i dokazati. Glavni inženjer gradilišta Zoran Pugar s kojim smo razgovarali tijekom prošlotjednog obilaska vrtića, tvrdi da Grad Pula zapravo nema argumenata za obračunavanje penala te da imaju vrlo dobre razloge za njihovo osporavanje. Rekao nam je tako da su gotovo dva mjeseca "izgubili" na rješavanju problema na koje su naišli tijekom gradnje, a koji nisu bili predviđeni u glavnom projektu.

Iz Grada Pule navode da tajnik uprave Tvrtke Radnik Darko Jambreković iznosi pogrešne navode o razlozima kašnjenja radova tj. da je do zastoja radova došlo zbog nepredviđenih okolnosti prilikom procesa gradnje.

- Sve to negiraju zapisi građevinskog dnevnika iz kojih je jasno vidljivo da su takvi zastoji na vrijeme nadoknađeni od strane samog izvođača, navode iz Grada Pule. Pravi razlog kašnjenja, napomenuli su, a zbog kojeg će izvođaču radova biti naplaćeni penali, leži u činjenici da tvrtka Radnik d.d. nije osigurala pravovremenu isporuku materijala. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter