Vrtić Valbruna: Osiguran smještaj za rovinjsku djecu


U Gradskoj palači Rovinja danas je održana konferencija za novinare na kojoj su na temu upisa u jaslice i vrtiće Rovinja, kao i tijeku dogradnje područnog odjeljenja Valbrune, uz gradonačelnika Giovannija Sponzu i nadležnu pročelnicu Editu Blažević Sošić, govorile ravnateljice i predsjednice Upravnih vijeća vrtića "Neven" i "Naridola".

Kao što je istaknuo gradonačelnik radovi na proširenju Valbrune, započeti još u veljači, odvijaju se prema predviđenom planu i sve će se učiniti da rokovi budu ispoštovani na vrijeme, odnosno da budu okončani u veljači. 

- Dogradnjom više od tisuću četvornih metara, 54-ero mališana s područja Rovinja, podijeljenih u tri jasličke i jednu vrtićku skupinu dobit će svoj prostor.

Time će biti zadovoljene sve potrebe za smještajem rovinjske djece u predškolske ustanove u jednom srednjoročnom razdoblju, odnosno vjerujemo da na tom planu nećemo imati problema barem desetak godina, rekao je Giovanni Sponza, uz opasku kako je u proteklih dvanaest godina investirano oko 80 milijuna kuna u projekte koji se tiču predškolskih i školskih ustanova, uz još osamnaest milijuna plus za održavanje i kontinuirani rad naj-standarda, a koji za Grad Rovinj nisu zakonska obveza.

Više podataka o listi čekanja za upis u jaslice i vrtiće podastrla je, temeljem posljednjih ovo svibanjskih molba, pročelnica Edita Blažević Sošić.

- Za grad Rovinj, koji u oba vrtića raspolaže sa sedamdeset i jednim slobodnim mjestom pristiglo je 117 zahtijeva, te još 22 koja nisu udovoljavala kriterijima. Uz to, dvadeset i dvoje roditelja, svoje je zamolbe adresiralo na obje ustanove, veli Šošić Blažević.

Kako ističe, nadležna je komisija odradila posao i sastavila listu upisa, kojom će, nakon otvaranja Valbrune i sva za sada neupisana djeca u veljači naći svoje mjesto u jaslicama, odnosno vrtiću.

-Želim istaknuti da lista nije konačna, i da svaki roditelj ima pravo žalbe i prigovora s rokom od petnaest dana, nakon što je ista sastavljena. Očekujemo i da će na listama biti pomaka, naročito kada se roditelji, koji su poslali zahtjeve na obje ustanove, za jednu od njih i konačno opredijele. No, ono što je najvažnije je da otvoranjem Valbrune postižemo zadani cilj a taj je sto posto osiguravanje svih potreba građana Rovinja za upisom djece u predškolske ustanove.

Valja istaknuti i podatak, prema kojemu su upravo rovinjski vrtići za roditeljski novčanik, među najjeftinijima u zemlji. Naime, cijena mjesečnog smještaja za djecu vrtićke dobi iznosi 550, dok je za "jasličare" pedeset kuna viša.

Također, pravo na neki oblik financijske potpore Grada, dakle subvenciju u rasponu od 50 do 100 posto ostvaruje još stotinu najmlađih građana Rovinja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter