Vrtić u Tinjanu gradio bi se već na jesen

Trodimenzionalni prikaz budućeg tinjanskog vrtića
Trodimenzionalni prikaz budućeg tinjanskog vrtića

Općina Tinjan prijavila je projekt izgradnje novog vrtića na upravo otvoreni natječaj u sklopu programa ruralnog razvoja, a prođe li na natječaju, s gradnjom će se krenuti odmah i vrtić bi trebao biti gotov do jeseni 2018. godine.

Izgradnja novog vrtića u Tinjanu već je nekoliko mandata među prioritetnim programima svake općinske vlasti, jer je postojeći, kojega dijelom u prostorima osnovne škole a dijelom u prostoru bivšeg društvenog centra CMOK u općinskoj zgradi pohađa 41 dijete, već godinama pretijesan. Novi bi se vrtić gradio na parceli pokraj zgrade tinjanske škole površine 4.357 četvornih metara, a sama zgrada imala bi površinu od 720 četvornih metara i projektirana je po načelima energetske učinkovitosti. Projekt je u potpunosti prilagođen državnom pedagoškom standardu te predviđa prostore za rad tri vrtićke skupine (za djecu od 3 do 6 godina) i jedne jasličke skupine (za djecu od 1 do 3 godine), i jednu poveću dvoranu od 118 kvadrata za tjelovježbu i društvene aktivnosti. Budući vrtić moći će pohađati 60 djece u vrtiću i 12 u jaslicama, dakle bilo bi dovoljno mjesta za svu djecu koja se posljednjih godina zbog premalog kapaciteta nisu mogla upisati u vrtić.

Projekt izgradnje novog vrtića u Tinjanu vrijedan je 9,345 milijuna kuna, uključujući i PDV, i upravo se toliko novaca traži od Programa ruralnog razvoja. Kako se rezultati natječaja očekuju za nešto više od tri mjeseca, računajući da će ako projekt prođe izgradnja započeti odmah ove jeseni a dovršiti se u sljedećoj, u ovogodišnji općinski proračun uvršteno je za izgradnju vrtića 4,562 milijuna kuna, a ostatak će se uvrstiti u proračun za 2018. godinu. Također, kako se novac dobiven na ovakvim natječajima isplaćuje tek po realizaciji projekta, u ovogodišnjem tinjanskom proračunu je radi predfinanciranja ovog projekta planiran i kredit od 3,5 milijuna kuna. U 2018. godini predfinanciranje bi se nastavilo još jednim kreditom, a oba bi se pokrila kada se po dovršetku vrtića općini isplate sredstva odobrena za njegovu izgradnju. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter