Vrtić u Karojbi uskoro pod krovom

Druga faza bit će opremanje vrtića koje će koštati 700.000 kuna
Druga faza bit će opremanje vrtića koje će koštati 700.000 kuna

Zgrada dječjeg vrtića u Karojbi, koji se gradi na prostoru uz zgradu škole, poprima završne konture. Objekt se prostire na 340 metara četvornih, a vrijednost građevinskih radova troškovnikom je procijenjena na 2,5 milijuna kuna. Od toga milijun kuna podmirit će Općina Karojba, a ostatak su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Gradnja vrtića, nakon provedenog natječaja, povjerena je tvrtki GIP iz Karojbe, a budući da je zima do sada bila blaga, bez niskih temperatura i smrzavanja, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, kaže Alen Rosić, načelnik Općine Karojba. Uvjeren da će gradnja biti dovršena do lipnja, kako je i planirano.

Vrtić će raspolagati prostorom za boravak dvije obrazovne skupine od po 22 polaznika, a to će, ističe općinski načelnik, napokon riješiti veliki problem mnogih roditelja i djece s područja Karojbe. Naime, trenutno vrtić u Karojbi, koji djeluje kao područni vrtić u sklopu Dječjeg vrtića "Olga Ban" iz Pazina, radi u neprikladnim prostorima u zgradi škole. Skučeni prostor u kojem borave djeca ne omogućava istovremeni boravak i dnevni odmor djece, pa vrtić radi po šestosatnom programu. Zbog toga roditelji moraju nekoga angažirati da im nakon ručaka u vrtiću preuzme dijete i čuva do njihovog povratka s posla. Budući da će novi vrtić raditi po devetosatnom programu, roditelji neće morati brinuti o dodatnoj skrbi o djetetu. Izgradnja i uređenje novog vrtića od velike je važnosti za žitelje općine Karojba, kaže Rosić, jer ovdje živi veliki broj mladih obitelji s malom djecom kojima treba odgovarajuća skrb za djecu.

Međutim, gradnja je tek prva faza projekta jer slijedi opremanje, a za to je, kaže Rosić, potrebno oko 700 tisuća kuna. Zbog vrtića, ali i dovršetka sportske dvorane Općina će se kreditno zadužiti. Na nedavnoj sjednici vijeća jednoglasno je, nakon provedene javne nabave, prihvaćeno da se kod OTP banke zaduži za dva milijuna kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 3,69 posto u 40 tromjesečnih rata s rokom otplate kroz 10 godina, uz dvije godine odgode plaćanja.

Najviše novca iz ovog kredita iskoristit će se za opremanje vrtića, dok će se oko 500 tisuća kuna potrošiti za naknadne radove i otklanjanje nedostataka na školskoj dvorani. U konačnici će Karojba dobiti moderan vrtić koji će zadovoljavati postojeće pedagoške standarde, ali i potrebe obitelji s djecom predškolskog uzrasta na području općine Karojba, kaže Rosić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter