Vrtaricev otisak na vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priroda, tehnologija, poezija, umjetnicki cin i akcija ispreplicu se u "Listu na vodi" motovunskog autora Ive Vrtarica koji je nastao 2007., a predstavljen je u petak u novigradskoj Zajednici Talijana.

Ideja za taj mali eksperimentalni projekt, kako ga je sam nazvao, pojavila se dok je citao knjigu "Marginalije o grafici" profesora Frane Para, preciznije njen dio koji govori o sitotisku kao tehnici kojom je grafiku moguce otisnuti na bilo koju podlogu, izuzev vode i zraka. Vrtaric, vrsni graficar koji sitotisku poducava studente zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti, odlucio je pokušati otisnuti je na vodi.

Okupljenim kolegama i ljubiteljima umjetnosti najprije je opisao sadržaj svog eksperimenta, a zatim su imali priliku pogledati videozapis kojim je ne samo dokumentirao proceduru, vec i ostvario jednu od dvije njegove komponente.



Sve pocinje pravim listom motovunskog kostanja, na osnovi kojeg je Vrtaric napravio šablonu za otiske na zaledenoj vodi u trima osnovnim bojama koje se koriste i u tiskarskoj reprodukcijskoj tehnologiji - žutoj, crvenoj i plavoj. Tri ledene ploce su se pod budnim okom videokamere postepeno otapale, dok se forma lista mijenjala, a na dnu njihovih triju posuda ostale su na kraju amorfni oblici osušene boje. U montaži je pretapanjem triju slika i(li) boja prica dobila svoj prvi - videoepilog.

Vrtaric ju je nakon toga nastavio fotografirajuci ostatke boja u svakoj posudi, izradujuci fotošablonu te ju je sitotiskom prenio na papir. Te su grafike i izložene u istom prostoru u kojem je održana projekcija filma u cijem su profesionalnom ostvarenju, uz njega, sudjelovali snimatelj zvuka Mario Konosic, montažer Filip Karabelj, skladatelj Darko Hajsek, direktor fotografije Ivan Cvirn i režiser Ante Rozic.

"List na vodi" moguce je u ZT-u pogledati do 12. ožujka, od 17 do 19 sati svakog dana osim nedjelje.


Podijeli: Facebook Twiter