Vrt izazova za Blanku Vlašic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li visašica Blanka Vlašic svjetski rekord oboriti u Jurazinima nedaleko od Nedešcine kod obitelji Pauletic? Posred njihovog vrta prolazi telefonski vod baš negdje na visini od 2,1 metra. Ogorcenim domacinima, ipak, ne pada na pamet telefonirati atleticarki i ponuditi njihovo "zaletište", no unatrag godinu dana javljali su se i T-Comu i Optimi i labinskoj Elektroistri (cije stupove koristi telefonski operater), HEP-ovom pogonu, koji, dok kabel leluja tik ponad glava - cekaju "onog drugog".

Problem niskih kablova ima cijelo selo, no najizraženiji je kod Pauletica, cija je kuca zadnja prije šumberskog predjela, te susjedne obitelji Kiršic, Renata i Pjerine, pokraj cijeg zida dva kolca - koja su dizala žicu da bi viša vozila mogla prolaziti - nisu odoljela zubu vremena.



"Do našeg vrta idu strujni i telefonski kabel, a onda se nastavlja samo telefonski. Žice nam se spuštaju do loza, a neki dan se i kombi zapleo. Kablove smo sami zatezali pa više oni drže trule stupove, a trebalo bi, valjda, biti obrnuto. T-Com je taj koji bi trebao mrdnuti jer od nas ide njihov vod za cijelu Šumberštinu. Sve bi se moglo riješiti da se za nedavne rekonstrukcije niskonaponske mreže postavio još samo jedan stup na liniji uz cestu. Iskopali smo i kanal da bi u tom slucaju u kucu povukli elektricni vod s druge strane, sa stupa na kojem je Opcina prije dvije godine postavila javnu rasvjetu, no - ništa od toga", ispricao nam je Mirko Pauletic, koji vec godinu dana pokušava riješiti nedacu. Iz T-Coma su mu, kaže, porucili da više nisu njihovi korisnici (nedavno se prebacio na Optimu), a iz drugog operatera rekli su da je mreža T-Comova. Iz Elektroistre, pak, koja je prije oko dva mjeseca u Jurazinima postavila 20-ak stupova i pojacala trafostanicu, bili su spremni izaci im u susret uz uvjet da dio troška, oko 40 tisuca kuna, snosi T-Com.

"Iako su naši vodovi, koje stalno kontroliramo, tehnicki ispravni, svejedno smo htjeli ispuniti molbu obitelji Pauletic i Kiršic i prebaciti liniju uz cestu, no u T-Comu nisu prihvatili sudjelovanje ni u gradevinskim radovima, petini troška, jer su, kako rekoše, namjenska sredstva vec potrošili. Zašto bismo mi ulagali u sve kad probleme stvara njihova mreža?", retoricki ce Mario Poldrugovac, rukovoditelj labinske Elektroistre. Veli da ce s rekonstrukcijom HEP-ove mreže nastaviti "kad bude bilo novca", no i tada bi, ne promijeni li T-Com kurs, ostali na sadašnjoj trasi.

Operater ce ocito cekati Elektroistru. Davor Smokovic, voditelj T-Comovog tima za tehnicka rješenja na Labinštini, priznaje da bi trebalo urediti vodove u cijelom selu buduci da se žalilo više mještana, dodajuci, medutim, da prema ugovoru o najmu HEP-ovih stupova nisu dužni sudjelovati ni u kakvim gradevinskim radovima. "Uostalom, rijec je o velikim iznosima, a svima su zbog recesije smanjena investicijska sredstva. Besmisleno je, pak, da radimo našu zracnu liniju s HEP-ovom", zakljucuje Smokovic.


Podijeli: Facebook Twiter