Vrstan koncert ruskog virtuoza Tchirkova

Sergej Tchirkov sjajne izvođačke kontrole zvuka (M. ANGELINI)
Sergej Tchirkov sjajne izvođačke kontrole zvuka (M. ANGELINI)

Mladi ruski harmonikaški virtuoz Sergej Tchirkov sinoć je u pulskom Domu hrvatskih branitelja, u sklopu 38. međunarodnog susreta harmonikaša, održao vrstan solistički koncert pred 150-ak Puljana i sudionika ove ponajveće europske harmonikaške manifestacije.

Sjajne izvođačke kontrole (pa i kad je posrijedi i jedan dugi sugestivan, ali stabilan ton), odmah je u uvodu oduševio eksperimentalnom, snažnom izvedbom "Meduze" Dietera Schnebela, iako, nažalost, nisu svi razumjeli njegove dionice sviranja - zrakom. Uslijedila je klasičnija, melankolična "Chaccone u f-molu" Johanna Pachelbela, skladatelja iz 17. stoljeća, za što je dobio također veliki pljesak. Nakon furiozne "Qi II" suvremenog autora Sehyunga Kima opet je slijedio povratak u 17. stoljeće, na sofisticiranu klasičnu Frobergerovu skladbu "Fantasia sopra Ut, Re, Mi, Fa Sil, La".

Za svog jednosatnog nastupa izveo je u odsviranih šest skladbi tri takva repertoarna skoka, kombinirajući energičnije i eksperimentalnije skladbe autora "nove muzike" s klasičnim autorima; a posljednja krug činili su skladba Pasija Lyytikäinena "Vuo (I, III, V)" i "Tango" Igora Stravinskog.

Sergej Tchirkov rođen je u Sankt Peterburgu, diplomirao je harmoniku na Državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov 2003., a iduće je dvije godine pohađao specijalistički poslijediplomski studij. Redovito nastupa s ansamblima specijaliziranim za novu muziku, od Moskve do Frankfurta i Züricha.

Leonid Muravjov najbolji harmonikaš do 15 godina

Danas su podijeljene prve nagrade najmlađim kategorijama harmonikaša na Međunarodnom susretu harmonikaša. U kategoriji "Baby" do devet godina, prvo je mjesto osvojio Litvanac Mantas Leonardo Lizzi; a  kategoriji A1, za mlađe od 11 godina (sa standardnim basovima) najbolji je Čeh Martin Kot. U kategoriji A2 do 11 godina (s melodijskim basovima) daleko najveću ocjenu žirija (98,53) za odličnu izvedbu djela Bacha, Pescettija, Holma i Haugea dobio je nadareni švedsko-ruski harmonikaš Leonid Muravjov.

U kategoriji B1 do 13 godina prvo mjesto osvojila je Lea Gojak iz Makarske, učenica Puljanina Dalibora Boljuna, a u kategoriji B2 Varaždinac Nikola Hrupek. Među solistima do 15 godina (C1 i C2) prvi su Litvanac Algirdas Benetis i novosadski harmonikaš Nedeljko Banjanin. U kategoriji najboljeg komornih sastava za mlađe od 15 godina (A), pobijedio je slovenski Duo harmonik; Žan Šlibar i Sašo Primožič iz Tržiča, a od 15 do 19 godina Cellacc Duo (čelist Adam Wiechno i harmonikaš Aleksander Stachowski iz poljskog Lodza). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter