Vrsni umjetnici na Festivalu komorne glazbe

Cvetko Kobal i Jakša Zlata u sv. Franji (V. B.)
Cvetko Kobal i Jakša Zlata u sv. Franji (V. B.)

Petnaesto izdanje festivala komorne glazbe Pulski glazbenici Puli inaugurirano je u petak navečer u crkvi sv. Franje.

Nastupili su renomirani glazbenici i glazbeni pedagozi, dobitnici brojnih nagrada i priznanja, tako da vrhunski ugođaj nije izostao. Pijanist Jakša Zlatar, jedan od najzaslužniji, uz pulsku pijanisticu i glazbenu pedagoginju Vesnu Ivanović Ocvirk za održavanje ovoga festivala, nastupio je zajedno s flautistom Cvetkom Kobalom, provevši nazočne šetnjom kroz različite glazbene i stilske epohe.

Vrlo uigrano, tehnički besprijekorno, s iznimno odnjegovanim stilom, precizno te stvarajući iznimnu simbiozu dvaju instrumenata, ovi su glazbenici note iz partitura velikana svjetske glazbene literature – od Couperina, Vivaldija, Piazzolle i Prokofjeva, pa sve do Milottija i Florjanca, pretvorili u iznimno nadahnuti glazbeni doživljaj, što je pažljiva publika, u kojoj su bili mahom dobri poznavatelji klasične glazbe, itekako prepoznala te nagradila ovacijama.

Kobal je profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani i na Pedagoškoj akademiji u Mariboru, a za svoj glazbeni rad konstantno prima odlične stručne kritike, kao i Jakša Zlatar, profesor klavira i metodike klavira u Zagrebu i Ljubljani.

Izabrani je repertoar omogućio da se glazbenici predstave na najbolji mogući način, pokazavši veliku tehničku preciznost prilikom izvedbi Couperinovog "Concerta royale", kao i Vivaldijeve "Sonate u C-duru", dok je melodijski dijalog bio vrlo nadahnut kod Prokofjeva.

Strastvena je bila izvedba Piazzollinih djela (Che tango che, Oblivion i Jeanne y Paul), a emotivna je pak bila Milottijeva skladba "Sjećanje na Ohrid".

Obraćajući se nazočnima, Jakša Zlatar kazao je da je u proteklih 15 izdanja ove manifestacije održano 80-ak koncerata s brojnim izvođačima. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter