Vrsni pazinski "limenjaci"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazin se dici s nekoliko kvalitetnih kulturnih manifestacija, a Božicno-novogodišnji koncert Limene glazbe medu njima zauzima posebno mjesto. Velika dvorana Spomen doma bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a pazinskim "limenjacima" pridružili su se i gosti - Mješovita klapa Pazinskog kolegija i rovinjski folk sastav Batana. Iz programa, posebno valja istaknuti priznanje koje je publika odala dirigentu - Robertu Rosandi, koji je izveo i solisticku tocku "Suitu za klarinet i orkestar".

Poseban blagdanski ugodaj koncerta krenuo je laganim, za ovu priliku posebno preradenim, skladbama "Melodija Istre i Kvarnera" u aranžmanu Vladimira Mustajbašica. S uobicajenih lakonotnih festivalski skladbi, "limenjaci" su krenuli u drugu polovicu pretprošlog stoljeca Straussovim melodijama, uz dinamicnu izvedbu brze polke "Vergnugungszug" te valcer "Fruhlingsstimen" u tipicnom glamuroznom beckom stilu. Vremenski i glazbeni skok uslijedio je izvedbom Gershwinove "Rhapsody in Blue", gdje su pojedini mladi talentirani glazbenici došli do izražaja.

Spomen domom su se razlijegale i tradicionalne božicne melodije poput "U to vrijeme godišta", a vrhunac veceri je definitivno Rosandina solisticka izvedba na klarinetu u skladbi "Suita za klarinet i orkestar". Uslijedili su zvuci s Broadwaya i "West side story", a službeni je dio završen uobicajenim "Radetzky maršem". A za bis, uvježbani sviraci su izveli Straussov "Na lijepom plavom Dunavu".

Prvi gosti veceri su bili Mješovita klapa Pazinskog kolegija pod umjetnickim vodstvom Aide Vidan, s narodnom "O pastiri cudo novo" te Gibonnijevom "Dobar dan" gdje je do izražaja došao ucenik Donat Gnjatovic. Zvucima Mediterana pozabavili su se clanovi folk sastava Batana, koji su krenuli bitinadom, a završili u romanticnom stilu serenadom.


Podijeli: Facebook Twiter