Vrsni glazbenici u pulskoj katedrali

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Ovogodišnje, 16. izdanje glazbenih radionica Arena International otvoreno je koncertom Ensemble Classica Tria u pulskoj katedrali. Sastav čine renomirani glazbenici, Romano Pucci, flautist koji je bio solist milanske Scale, te isto tako vrsni umjetnici Ivano Brambilla, koji svira klarinet i mandolinu i gitarist Fabio Spruzzola.

Osebujan glazbeni diskurs

Nakon pozdravnih riječi umjetničke ravnateljice festivala Tatiane Šverko te Maurizia Tremula u ime Talijanske unije, riječ je preuzela glazba, i to vrlo kvalitetna glazba u izvedbi izvrsnih izvođača.

Program je bio vrlo raznolik te predstavio je pravu šetnju različitim stilskim razdobljima te partiturama poznatih skladatelja. Puljani nemaju toliko često mogućnost čuti takve renomirane glazbenike, koji su svirali u poznatim dvoranama, a repertoar je bio vrlo zanimljiv i prilagođen široj publici.

Započelo je "Canzonettom" iz Mozartove opere "Don Giovanni", te nastavljeno Gluckovom "Danza degli spiriti beati" iz opere "Orfej i Euridika". Djela su bila pogodna za osebujan glazbeni diskurs triju instrumenata, gdje su došle do izražaja karakteristike tih instrumenata, ali i izvrsna tehnička pripremljenost izvođača, te nadahnuti i predani nastup, u stanju da dopru do emocija slušatelja.

Nadahnuta koncertna izvedba

"Casta diva" iz opere "Norma" Vincenza Bellinija u izvedbi ovih instrumenata zvučala je zbilja nadahnuto, a naravno tu nije mogao izostati niti Antonio Smareglia, čije se stvaralaštvo nanovo revalorizira iz izdanja u izdanje ove manifestacije. Upravo zahvaljujući Areni International te izvedbi brojnih njegovih ne toliko široj javnosti poznatih djela revalorizirano je njegovo stvaralaštvo. Ovoga je puta na repertoaru bila "Serenata di primavera".

Uslijedile su Tostijeva "L'ultima canzone", Tarregin "Capriccio arabo", Albenizijev "Asturias", ili pak Franckov "Panis angelicus". Naravno, na repertoaru je bila i skladba Nina Rote "Romeo e Giulietta" te Morriconeova "C'era una volta in America".

Manifestacija se nastavlja danas u 20.30 sati u crkvi sv. Franje koncertom posvećenim Nellu Milottiju i 90. obljetnici njegova rođenja, kada će se predstaviti razni sudionici ovih glazbenih radionica. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter