Vrsni fotografi na novigradskom Ex temporeu

Svi laureati s novigradskog Foto ex temporea
Svi laureati s novigradskog Foto ex temporea

Ovogodišnji, trodnevni 12. Foto ex tempore - Novigrad dobio je sinoć u dvorištu Zajednice Talijana Novigrad dva pobjednika pošto su bile ponuđene dvije teme: Istarska željeznica i Umjetnička turistička fotografija "Novigradska razglednica".

Između uradaka tridesetak fotografa iz šest zemalja najboljom željezničkom fotografijom tročlani stručni žiri (Ivan Balić, Renzo Grigolon i Eugen Borkovsky) proglasio je onu Marcusa Fernanda iz Velike Britanije koji je primio prvu nagradu (fotografski aparat Fuji). Druga nagrada pripala je Valentinu Mundi iz Tara, a treća Imrani Kapetanović iz Sarajeva (BiH), dok su posebne pohvale dobile fotografije Roberta Francomanoa iz Monfalconea i Valentina Munde.

U kategoriji "Novigradska razglednica" prvu je nagradu (skulpturu novigradskog umjetnika Stelija Pauletića i vodootporni fotoaparat) dobio Igor Sivjakov iz Sarajeva (BiH), drugu ponovno Marcus Fernando iz Velike Britanije, a treću Urša Valič iz Ljubljane. Posebnu pohvalu žirija zaslužio je Ramiz Huremagić iz Sarajeva. U kategoriji selfiea nagradu je dobila djevojčica Klara Vukoja, dok je internetska nagrada pripala ponovno Igoru Sivijakovu, nagrada Vox populi Darinki Mladenović, a sponzorska Senki Paunović.

Manifestacija se održala u organizaciji Zajednice Talijana Novigrad, a u suradnji s Udrugom fotografa Istre, te pod pokroviteljstvom Grada Novigrada, Turističke Zajednice Novigrad, Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta. Projekt je zamišljen kao kulturno- turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Sudionici su renomirani profesionalci, fotoreporteri i međunarodno nagrađivani amateri koji iz Novigrada kreću na izlete po Istri i snimaju zadane teme.

- Kvantiteta ne čini kvalitetu. Tridesetak fotografa koji su došli iz različitih država, neki i vrlo dalekih, su zbilja vrsni fotografi i to se vidi na fotografijama, kazala je organizatorica Miranda Legović dodavši da se temom povodom 140. godišnjice istarske željeznice htjelo pomoći njenoj modernizaciji. Nazočna je pozdravio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter