Vrsni esejisti o hrvatskom književnom regionalizmu

Boris Domagoj Biletić (N. LAZAREVIĆ)
Boris Domagoj Biletić (N. LAZAREVIĆ)

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis Nova Istra organiziraju Pulske dane eseja koji će se održati 14. i 15. listopada u prostorima Kluba hrvatskih književnika u staroj tiskari. Tema skupa je hrvatski književni regionalizam.

Program počinje u petak, 14. listopada, u 10 sati proglašenjem dobitnika Nagrade "Zvane Črnja" za 2016. Uslijedit će, od 11 sati prva sesija i izlaganja će imati Vinko Brešić "Prostor kao točka identifikacije", Božidar Petrač "Početci književnoga regionalizma u Hrvatskoj", Mario Kolar "Regionalizam, zavičajnost i dijalektalnost – područja susretanja i razilaženja", Jelena Lužina "Čakavski sabor – strategija regionalizma", a nakon predaha u 13 sati uslijedit će predstavljanje "Trećeg Šoljanova zbornika" (POU Rovinj, IO DHK Pula, 2016.) o čemu će govoriti Ivica Matičević, Antun Pavešković i Boris Domagoj Biletić.

U nastavku programa Valnea Delbianco imat će izlaganje "Hrvatsko-talijanski prijepori o kulturi i književnosti Istre s početka 20. stoljeća", Tomislav Žigmanov "Temeljne odrednice i značajke hrvatske književnosti u Vojvodini", Sanja Vulić "Regionalno i neregionalno u pjesništvu dr. Vlaste Sindik-Pobor" te Ivica Matičević "Književni regionalizam kao retorička figura, ili kako preživjeti književnost rodnoga kraja".

U subotu predavanja počinju u 10 sati, a izlagat će Tomislav Marijan Bilosnić "Kada, kako i zašto regionalno postaje nacionalno?", Antun Pavešković "Prijepori o regionalizmu preporodne književnosti", Šimun Šito Ćorić "Regionalno, nacionalno i internacionalno u djelima hercegovačkih franjevaca od početaka do 1945.", Mirko Ćurić "Književna slika Slavonije u 18. i prvoj polovini 19. stoljeća", a u podne će biti predstavljanje knjige izabranih eseja "Ex Histria" Zvane Črnje (IO DHK Pula, 2016.), o čemu će govoriti Jelena Lužina, Vinko Brešić i Tomislav Marijan Bilosnić. U nastavku programa svoje će eseje predstaviti Helena Sablić Tomić "Gdje je nestao regionalizam?", Sanja Knežević "Pjesništvo Milana Milišića, ili kako izaći izvan dubrovačkih zidina", Jakša Fiamengo "Tonalitet duše, intonacija podneblja", Milorad Stojević "Ponešto o kampanilizmu".

Autor programa i voditelj je Boris Domagoj Biletić, a program se održava uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter