"Vršitelj dužnosti" predstavio "Devet"


U programu Mlada Bosna u egzilu Andrej Nikolaidis predstavio je Emira Imamovića Pirkea, koji je pak predstavio Nikolaidisa. Knjiga Andreja Nikolaidisa iz Crne Gore naslovljena je "Devet", dok je ona Pirkeova "Vršitelj dužnosti".

Nikolaidisu je ovo završetak trilogije, trećeg romana u kojem  tematizira o obitelji, nekada ne direktno nego putem odnosa kroz tradiciju, a tu se ponavlja čitav niz tema. Knjiga je, kako je sam autor rekao nakon Pirkeovog predstavljanja, proizišla iz stvarnosti.

U romanu Andreja Nikolaidisa "Devet" prekaljeni, cinični novinar otkrije da baka koja ga je odgojila – nije bila njegova baka. Shvaća da je čitava povijest njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz obiteljskog albuma, krivotvorina.

Nikolaidis veli za sebe da nije napustio Crnu Goru i Ulcinj jer je bio lijen, dok mu brat radi kao trgovački putnik u Kanadi. Veli da mu je u knjigama najbolje opisivati svoj mali prostor, odnosno držat se svog malog prostora.

Visoko je mjesto radnje knjige Emira Imamovića Pirkea. Autor veli da su tamo u recentnijoj povijesti svaki mogući kamen prozvali artefaktom, jer na neki način svatko pokušava pronaći svoje Međugorje, a Pirke zamjera pogrešan pristup svemu tome.

Četvrti roman Emira Imamovića Pirkea "Vršitelj dužnosti" govori o Ivoru Bošnjaku, policajcu koji se klonio svake uočljivosti i odgovornosti, i njegova četiri prijatelja. To su Dugi, poduzetnik u sivo-crnoj zoni, stari roker Simfonija, intelektualac Kant i Pile koji preživljava kao fizički radnik. Dugogodišnja stabilnost njihova prijateljstva iznenada prelazi u krš, lom…

Književnici su potom govorili i o promocijama svojih knjiga, Nikolaidis je rekao da je na jednoj njegovoj promociji bilo svega dvoje ljudi, a Pirke da mu je na jednoj promociji bilo gotovo više predstavljača nego publike. Bilo je govora i o prodaji knjiga na kioscima, a zaključili su da na kioscima još samo ne šišaju i ne prodaju zlatne zube. Uz razgovor o brojnim drugim temama, osvrnuli su se na činjenicu da je na našim tv-postajama za Božić  neizostavni film "Sam u kući". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter