Vrsar: Uspješna turistička sezona povećala prihode


Na drugoj skupštini Turističke zajednice Vrsara iznijeti su rezultati ovogodišnje sezone zaključno s 30. rujna. Na području Vrsara ostvaren je 187.451 dolazak i 1.394.871 noćenje, što je osam posto više dolazaka i tri posto više noćenja u odnosu na isti period u prošloj godini. Sva vodeća emitivna tržišta zabilježila su porast broja noćenja, osim Nizozemaca. U odnosu na 2014. godinu, porastao je i broj gostiju iz Češke, Poljske, Mađarske, Švedske, Slovačke, Velike Britanije i Francuske. Mada je udio domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja samo 1,5 posto, raduje podatak da i njihov broj raste.

Od čvrstih objekata najbolje rezultate u sezoni 2015. ostvarili su hotel Pineta i naselje Belvedere, a od kampova kamp Valkanela. U privatnom smještaju zabilježen je porast broja noćenja od 16 posto Shodno iznijetim podacima, ukupni prihodi planirani su u 10 posto višem iznosu nego u 2015. godini.

Tokom sjednice usvojen je rebalans za 2015. godinu, te Program rada i financijski plan za 2016. Obrazlažući rebalans, direktorica Natalija Vugrinec pojasnila je da je zbog neplaniranog prijenosa viška sredstava iz 2014. godine došlo  do povećanja prihoda od 14 posto u odnosu na prvotno planirane prihode. Neplanirani rashodi odnosili su se na troškove vezane uz novi Turističko-informativni centar na obali te na manifestaciju „Europsko prvenstvo u mininogometu“, koja se na inicijativu hotelskog poduzeća Maistra održala krajem rujna, te su se tako novoplanirani ukupni rashodi povećali pet posto u odnosu na plan.

TZ Vrsara najviše sredstava planira utrošiti u skupinu Dizajn vrijednosti, koja uključuje rashode za poticanje i sudjelovanje u uređenju općine te rashode za manifestacije. U 2016. godini TZ će udružiti sredstva s Općinom u svrhu daljnjeg uređenja zone Montraker, gradske plaže, dijelova starog grada i rive. Trasirat će se i obilježiti pješačke staze na području postojeće biciklističke staze, te dodatno urediti vježbalište na Crljenki.

Znatna sredstva izdvojit će se i za uređenje pomoćnog nogometnog igrališta koje će, osim domaćeg kluba, koristiti i strane ekipe na pripremama, prvenstveno u pred i posezoni. Rashodi za manifestacije uključuju rashode za već postojeće manifestacije te potporu organizaciji prvenstva odbojke na pijesku i plivačkom maratonu u Limu. Za 20.000 kuna povećan je rashod za manifestaciju Stari samanj.

U financijskom planu za 2016. godinu također je planiran rashod za sudjelovanje u izradi novog strateškog i operativnog marketing plana razvoja turizma destinacije Vrsar koji će se realizirati u suradnji s Općinom Vrsar i hotelskim poduzećem Maistra. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter