Vrsar: Stari samanj kao u doba Casanove

(Saša Halembek)
(Saša Halembek)

Dame u krinolinama, plemići, stražari, folkloraši, ulični zabavljači, etno glazba i puno domaćih delicija, sve se to odvijalo proteklog vikenda na Trgu Degrassi u srcu starogradske jezgre Vrsara, u sklopu nove manifestacije koju je pokrenula općinska turistička zajednica, Udruga ugostitelja i udruga mladih Neverini,  pod nazivom Stari samanj pod kaštelom - wine and fun festival.

Samanj je posjetiteljima dočarao atmosferu iz vremena kada je ovaj gradić posjećivao slavni Venecijanac Giacomo Casanova i ujedno je uvertira u šesti Casanovafest koji će se od četvrtka do subote održati u Vrsaru.

Goste sajma na vratima na ulazu u starogradsku jezgru dočekivali su stražari u odorama, a kroz zanimljivosti i povijesne priče vodili ih kostimirani vodiči. Za zabavu su se pobrinuli mališani, polaznici dječje plesne skupine ovdašnje osnovne škole koji su pokazali tradicionalne istarske plesove, a bilo je tu još i baroknih plesova, akrobacija s vatrom članova udruge USB.

U subotu je koncert održala etno skupina Šćike, a dan ranije na vidikovcu romantičan doživljaj pružio je koncert sopranistice Lidije Horvat Dunjko i gitarista Saše Dejanovića. Štandovi na trgu i okolne uličice nudile su autohtone delicije od istarskih vina, likera, pršuta, sira, fritula, kroštula, maslinovog ulja, lavande, te suvenira od kamena i drva, a pitoreskna starogradska jezgra i živi program stvorili su atmosferu s daškom prošlosti. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter