Vrsar: Škola pred stecajem!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pitanje dugogodišnje blokade žiro-racuna Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru ponovno je pokrenuto na nedavnoj sjednici skupštine Istarske županije, na kojoj je vijecnik Marin Grgeta rekao da je križevacka tvrtka Radnik, kao podizvodac radova iz 1999., kada su napravljeni temelji za novu školu koja na koncu nije izgradena, predložila stecaj nad školom!

Takav prijedlog je tvrtka uputila Trgovackom sudu u Rijeci. No, Grgeta vjeruje da je nemoguce pokrenuti stecaj nad školom te da ce se situacija uskoro riješiti. "Agonija se mora prekinuti", kazao nam je jucer Grgeta.

Situacija nije nimalo jednostavna. Osnivac škole je Istarska županija, ali u vrijeme kada je dug nastao njome je upravljala država. Dakle, dug bi trebala podmiriti država, koja je, pak, dosad to odbijala uciniti. Zbog toga su Županija i škola odlucile tužiti državu te su, prema rijecima Grgete, nedavno dobili prvostupanjsku presudu.

Zemljište na kojem je trebala biti izgradena nova škola u vlasništvu je Opcine Vrsar, no ono ce vjerojatno biti prodano da bi se namirio dug prema tvrtki iz Križevaca, dok bi Opcina onda sudskim putem trebala tražiti obeštecenje za izgubljenu parcelu. To je, prema rijecima Grgete, jedan od mogucih scenarija u rješavanju problema.

Ravnatelj vrsarske škole Esad Mujakovic kaže da ce se do kraja tjedna održati sastanak izmedu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovica i predstavnika Radnika.

Zbog netransparentnog odabira izvodaca radova i raznih formalnopravnih grešaka, koje je 1999. pocinio tadašnji ravnatelj škole Antun Matasovic, firma Radnik iz Križevaca izgradila je temelje nove škole kao podizvodac porecke tvrtke Maison corpa, ali nikad joj niej placeno. Radnik je pokrenuo sudski postupak protiv izvodaca radova i škole, a rezultat je blokada žiro-racuna škole od 2000. godine. Iznos potraživanja do današnjeg dana je narastao na iznos od pet milijuna kuna plus kamate. Grgeta nam otkriva da dug godišnje raste za više od pola milijuna kuna.

Mujakovic je na mjesto ravnatelja izabran u veljaci 2006. godine kada je zatekao, kako veli, nepodnošljivu financijsku situaciju.

- Svake godine sam redovito o problemu izvještavao i nadležno ministarstvo, cak i premijere svih dosadašnjih Vlada. Zauzvrat sam dobio samo utješne rijeci da se problem mora otkloniti. Takva situacija trajala je sve do dolaska Patricije Smoljan na mjesto procelnice županijskog odjela za obrazovanje koja se u potpunosti posvetila ovom problemu, a situacija se dodatno poboljšala nakon nedavnog sastanka u Vodicama na kojem sam problematiku iznio ministru Jovanovicu. (V. HABEREITER i B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU
.


Podijeli: Facebook Twiter