Vrsar: Najam kvadrata rive poskupio na - 4.700 kuna!

Josip Berišić na svojoj bivšoj, sada ispražnjenoj terasi
Josip Berišić na svojoj bivšoj, sada ispražnjenoj terasi

Medijima i internetskim portalima ovih se dana raširila priča o neobičnom slučaju iz Vrsara, odnosno o usred sezone razrezanom porezu u iznosu od 4.700 kuna po četvornom metru za korištenje trgovačkih terasa. Pitanje je bi li se o tome uopće govorilo da sa svojom pričom u javnost nije izašao Josip Berišić iz Zagreba, vlasnik trgovačkog obrta Trio fantastico, koji u Vrsaru posluje od prošle godine.

Najam sa 80 na 731 tisuću kuna

Na atraktivnim lokacijama on ima dućane s ljetnim morskih potrepštinama, a na ravnim površinama ispred dućana, koji se u ovdašnjoj praksi zovu terase, držao je stalke s robom. Prošle je godine Berišić tako imao zakupljenu jednu terasu površine stotinjak četvornih metara, za koju je lani platio porez za korištenje javne površine u iznosu od oko 80 tisuća kuna za cijelu sezonu. Ove je sezone ispred svog drugog dućana zakupio još jednu terasu od 54 četvorna metra.

Međutim, 11. srpnja dobio je rješenje o razrezu poreza za korištenje javne površine, i zaprepastio se vidjevši da se od njega traži da Općini Vrsar za razdoblje od 4 i pol mjeseca treba platiti ukupno 731 tisuću kuna, 472 tisuće za veću terasu od 100 kvadrata, i 259 tisuća kuna za manju terasu od 54 kvadrata.

Općinska deložacija rano ujutro

- Cijeli mi se svijet srušio u svega nekoliko dana, pa ja moram hraniti obitelj, kako ću uopće raditi i kako itko uopće može raditi uz takve naknade, uzrujan je Berišić koji je u razgovoru za naš list opisao što se dalje događalo.

Kako je još nekoliko zakupaca terasa dobilo slična rješenja, njih se nekoliko zajedno žalilo na ovakav iznos poreza, ali u nastavku postupka Berišić je ostao sam, jer su se ostali "nagodili" s Općinom, a kako i pod kojim uvjetima - on to ne zna. Berišić se nije ni pokušavao nagoditi, već je angažirao odvjetnicu, i nije htio platiti ni prvu ratu ovog izuzetno visokog poreza. Naime, proizlazi da bi za jedan četvorni metar trebalo plaćati oko 4.700 kuna, što je po Barišićevom mišljenju najviše ne samo na Jadranu nego možda i u cijelome svijetu.

Barišiću su nenadano i bez upozorenja, kako on tvrdi, 18. kolovoza ujutro općinske službe "deložirale" obje njegove terase, te uklonile i odnijele opremu, a robu je morao skloniti u dućane. Od toga datuma Josip Berišić ne koristi 154 četvorna metra prodajnih terasa.

Berišić tvrdi kako nikakav dokument o deložaciji svojih terasa nema, kako ne zna razlog takvom postupku, a neprimjerenom smatra i dokumentaciju o njegovim odnosima s općinskom upravom jer je uvijek dobivao samo "papir u ruke", nikada službene dopise poslane poštom. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter