Vrsar: Kuharski troboj u pripremi predjela

Kuhar Elio Tonetta u priprema predjelo
Kuhar Elio Tonetta u priprema predjelo

Uvijek prisutno na meniju, ali pomalo zanemareno, predjelo je važan dio ponude u svakom restoranu ili konobi. No, što su zapravo danas prava predjela i kako u tu ponudu uvrstiti tradicionalna domaća jela, pitanje je kojim se poveo naš poznati gastro-znalac i književnik Drago Orlić i sinoć u Vrsaru pokrenuo novu manifestaciju - kuharski troboj u pripremanju predjela.

Tri restorana, domaćin Trošt u kojem se odvijalo natjecanje, taverna Pergola iz Zambratije i talijanski Al Tino - Antica Tratoria iz Trenta pokušali su u šest sljedova prikazati što su karakteristike dobrog predjela i kako u njima iskoristiti neke od tradicionalnih recepata.

- Nekada su svi čekali glavno jelo, a danas ono pomalo nestaje i sve se više traže jednostavna, ali ukusna predjela, kazao je Orlić koji je na sličan način pokrenuto natjecanja koja educiraju i veličaju namirnice poput palente, šparuga, divljači i druge.

Svaki je od navedenih restorana imao zadatak napraviti po dva predjela, u kojima je bilo najviše riže, tjestenine i morskih plodova. O njihovom je uspjehu odlučivao žiri na čijem je čelu bio dugogodišnji prijatelj Istre i urednik talijanske eno-gastronomske revije Papageno Giuseppe Casagrande, stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat, direktorica vrsarskog TZ-a Natalija Vugrinec, mladi vrsarski chef Paolo Šverko te talijanski novinar i povremeno stanovnik Vabrige Giorgio Alfine.

Prvo mjesto po izboru žirija pripalo je talijanskom restoranu Al Tino i chefu Eliju Tonetti, drugo mjesto osvojila je ekipa Trošta na čelu s kuharom Robertom Juštom, a treće taverna Pergola i chef Fabrizio Vežnaver. Publika je također imala prilike glasati za najbolje jelo, a odluka je pala na hobotnicu s kruškom u roseu, klicama i rukolom, jelo domaćina Trošta.

Organizatori manifestacije su turističke zajednice Istarske županije i Vrsara te restoran Trošt. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter