Vrsar: Križni put "K svetom Andriji" u prirodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vrsaru je u petak održan četvrti godišnji križni put "K svetom Andriji", na kojem je sudjelovalo tristotinjak vjernika iz župa porečkog dekanata. Krenuli su s groblja, gdje su ih dočekali domaćin, župnik Vrsara i Gradine Lino Zohil, porečki župnik Željko Zec te župnik Funtane i Fuškulina Ivica Butković.

Na čelu s križem, pjevačima i svećenicima krenuli su preko ceste, pored lokve Fabian prema crkvici sv. Andrije. Postaje križnoga puta bile su na stablima uz stazu, napravljene od grana spojenih u križ i od drvenih ploča s izrezbarenim rimskim brojevima za svaku postaju.

Tekst križnoga puta čitali su vjernici iz Vrsara, Gradine, Poreča, Funtane, Sv. Lovreča Pazenatičkog i Lovrečice, a molitve svećenici. Stigavši do crkvice održali su završnu molitvu. U crkvici je vlč. Butković iz knjige Slavka Barbarića "Klanjanje križu" pročitao prigodnu meditaciju.

Nastupili su potom učenici vrsarske glazbene škole na gitarama - Dominik Glavaš, Matija Pilat i Luka Rutić. Župnik Zohil na kraju je zahvalio svima na sudjelovanju, kao i komunalnoj tvrtki Montraker koja je uredila staze križnog puta i šumu do crkvice. Križni put je zaključen pjesmom "Slavimo te Spasitelju Kriste", u izvedbi vrsarskog župnog zbora.

Tradicija križnoga puta pokrenuta je prije četiri godine, kada je vlč. Zohil nakon preuzimanja župe Vrsar odlučio popraviti tada ruševnu crkvicu sv. Andrije. U njoj se redovito održava i proslava blagdana sv. Andrije, 30. studenog. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter