Vrsar i Maistra u ratu za novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je sezona pred vratima, i dalje nije izvjesno da ce se kampovi turisticke tvrtke Maistre na podrucju Vrsara otvoriti i raditi na isti nacin kao dosad. Kako se moglo cuti na posljednjoj sjednici vijeca, Opcina Vrsar i spomenuta tvrtka, clanica Adris grupe, još uvijek nisu riješile višegodišnje sporove oko neplacanja zakupnine za opcinsko zemljište koje tvrtka koristi u dijelovima kampova Koversada, Valkanela i Porto sole, koji ostvaruju 60 posto svih nocenja na ovom podrucju.

Premda se sudski sporovi vode godinama, odnosi su se zaoštrili krajem prosinca, kada je tvrtka najavila da ce, ako Opcina ustraje u svojim "nerealnim" potraživanjima, iz ekonomskih razloga biti primorana prestati poslovati na gotovo 30 hektara spornog zemljišta u kampovima.

Situacija se do danas nije popravila jer je otkazan i turnir Istarska rivijera u povodu kojeg su se u travnju trebali otvoriti hotel Pineta i turisticko naselje Belvedere, takoder Maistrini kapaciteti. Ni ti objekti se do daljnjega nece otvarati, pa je sada pod znakom pitanja i citava turisticka sezona na vrsarskom podrucju.

Otkazivanje turnira lokalna zajednica smatra ucjenom i pokušajem zastrašivanja, s ciljem da se placanje zakupa izbjegne ili bar što je moguce više odgodi. Po najnovijoj racunici, ukupna vrijednost spora s kamatama i troškovima popela se na cak 52 milijuna kuna ili dva proracuna Opcine Vrsar.

Vrsar nece pristati, receno je, na smanjenje svote koju sudski potražuje za proteklo razdoblje jer su svi racuni tijekom godina ispostavljani na temelju legalnih opcinskih akata. Tvrtki nude nagodbu i mogucnost da utuženi iznos plati kroz pet ili sedam godina, a spremni su ubuduce smanjiti zakupninu zemljišta sa sadašnjih 20 na 17 kuna po kvadratu godišnje.

Maistra, medutim, predlaže da se uvjeti korištenja zemljišta urede na isti nacin na koji država uredi turisticko zemljište. Vrsar je to odlucio odbiti jer bi, medu ostalim, pristanak na Maistrin prijedlog Opcini donio manji prihod. (M. DODIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter