Vrsar gubi turisticko zemljište?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Top-tema u vrsarskoj opcini su novi momenti u prici o opcinskom zemljištu u kampovima i šokantna mogucnost da, nakon svih peripetija i dobivenih pravnih bitki za to zemljište, jedan njegov dio, ili cak sve, preko noci završi kao vlasništvo Republike Hrvatske.

Naime, posljednjih tjedana iz Državnog odvjetništva stižu tumacenja novog Zakona o turistickom zemljištu po kojima bi se on primjenjivao na nacin da pojam turistickog zemljišta ne obuhvati samo parcele na kojima je u bivšem sustavu bilo upisano pravo korištenja turistickih poduzeca, vec i drugo, ili cak svo zemljište koje se nalazi unutar turistickih zona. Bude li tako, zemljište na koje se Vrsar knjižio u proteklih desetak godina, ali i obranio svoje vlasništvo u sudskim bitkama s turistickim poduzecima, sada bi moglo biti tretirano kao i sve ostalo takozvano turisticko zemljište u kampovima. A to je zemljište novi Zakon o turistickom zemljištu, donijet u srpnju, odredio kao vlasništvo države.

Iako u tumacenjima tog zakona postoji niz dubioza, a zasad nisu donijeti ni propisi za njegovu provedbu, takva ce primjena, ako do nje dode, imati katastrofalne posljedice po Vrsar. Opcina ce u tom slucaju ostati bez desetaka hektara atraktivnog zemljišta u kampovima, ali i izgubiti uporište za sudska potraživanja naknade od turisticke tvrtke Maistre, koja za poslovanje na tom zemljištu ne placa nikakvu naknadu.

Naime, Maistrini kampovi Koversada, Valkanela i Porto Sole prostiru se, uz ostalo, i na djelicima tog (nepravilno rasporedenog) zemljišta, ukupne površine 30 hektara. Sporovi s lokalnim vlastima, teški 50 milijuna kuna, eskalirali su uoci ove sezone, kada je tvrtka prijetila da zbog nerealnih potraživanja lokalnih vlasti kampove nece ni otvoriti, premda o njima ovisi citav vrsarski turizam.

Upitan o mogucnosti da Vrsar ostane bez zemljišta na kojem je dosad uspješno branio vlasništvo, opcinski nacelnik Franko Štifanic je u razgovoru s novinarima porucio da ga zasad takva tumacenja ne zabrinjavaju.

- Odranije smo svjesni te mogucnosti. No, i Državno odvjetništvo je samo stranka u postupku, i naravno da ce zastupati interese države. Mene prvenstveno zanima što o tome kažu sudovi. Spremni smo s ovim slucajem ici do kraja, i ako treba, braniti vlasništvo opcine i u Strassbourgu, komentirao je Štifanic. (M. DODIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter