Vrsar dobio pet novih skulptura


U starom kamenolomu Montraker u petak navečer zatvorena je istoimena 22. međunarodna studentska kiparska škola u kojoj su ove godine radili četiri studentice, jedan student i jedan profesor sa zagrebačke, riječke, splitske, ljubljanske i venecijanske akademije. Okupljene su pozdravili ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić, vrsarski načelnik Franko Štifanić i direktorica Turističke zajednice Natalija Vugrinec koja je istaknula trud, vrijeme i znanje koje su studenti unijeli u svaku skulpturu koja će ostati u Vrsaru da u njoj uživaju građani i turisti.

Umjetnički direktor škole Peruško Bogdanić uručio je diplome studenticama Georgette Ponté, Silvestru Niniću, Srni Krstulović, Urški Sršen i Mariji Marković. Diplomu je dobio i jedan turist, Krešimir Labaš iz Zagreba, koji je tijekom trajanja škole redovno pratio njezin rad i učio nove vještine u kiparstvu.

Bogdanić je na suradnji zahvalio studentima i njihovim mentorima, stručnom voditelju, akademskom kiparu Petru Doliću, te majstorima kamenoklesarima Mariu Rakovcu i Milanu Mendikoviću koji već dugi niz godina pomažu u radu škole. Rad studenata pratili su i usmjeravali njihovi mentori Bogdanić, Želimir Hladnik, Nikola Džaja, Giuseppe la Bruna i Roberto Pozzobon, te Metod Frlic. Potonji je i sam izrađivao jednu skulpturu koja će iduće godine biti postavljena u sklopu fontane u dvorištu vrsarske osnovne škole, što je ujedno i jedan korak dalje u suradnji kiparske škole i lokalne zajednice.

U deset dana studenti su izradili pet novih skulptura koje će na planirane pozicije biti premještene već ovoga vikenda, jedna u Maistrin kamp Koversada, kao sponzoru, a ostale u parkovnu cjelinu preko puta autobusnog kolodvora. Svečanost zatvaranja glazbenim je točkama začinila učenica područnog odjela Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" Antonieta Brajković, a druženje sudionika škole nastavilo se na rivi u sklopu ribarske fešte.

Kiparsku školu organizira porečko Pučko otvoreno učilište zajedno s Općinom Vrsar, njenom Turističkom zajednicom i tvrtkom Maistra, a sponzor je Kamen Pazin koji donira blokove iz kojih nastaju skulpture. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter