Vrsar: Do Božića novi krov, pročelje i stolarija

Ključ u bravu 2008. godine - odmaralište u povijesnoj jezgri Vrsara (G. Č. Š.)
Ključ u bravu 2008. godine - odmaralište u povijesnoj jezgri Vrsara (G. Č. Š.)

Počela je rekonstrukcija školskog odmarališta u Vrsaru, a u ovoj prvoj fazi sanirat će se dotrajala stolarija, krovište i prednja fasada na Trgu Degrassi da zgrada ne bi narušavala izgled središnjeg trga starogradske jezgre. Iznos ove investicije je 193.823 kune, investitor je Grad Buzet, a izvođač radova odabran na natječaju je buzetska Pinguentum gradnja.

Rok dovršetka je dva mjeseca od dana sklapanja ugovora što znači da bi radovi trebali biti gotovi do božićnih blagdana. Dovršetkom ove investicije riješit će se samo sigurnosni i vizualni segment tako da tek predstoji temeljita rekonstrukcija zgrade.

- U fazi smo izrade i ishođenja građevinske dozvole za cjelovitu rekonstrukciju gdje imamo problema s protupožarnim uvjetima i nadam se da ćemo i to u dogledno vrijeme uspješno riješiti da bi se radovi nastavili i da bi odmaralište moglo biti u funkciji što je moguće prije, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

U suradnji s Istarskim vodovodom traži se rješenje hidrantske mreže koje će zadovoljavati protupožarne uvjete, prije svega zbog sigurnosti djece koja će u zgradi boraviti. Dio novca za temeljitu rekonstrukciju zgrade u starogradskoj jezgri Vrsara je osiguran, u proračunu za te namjene predviđeno je gotovo milijun kuna.

Generacije Buzećana proplivale su u Vrsaru još kao školarci. Danas su to već odrasli ljudi koje za tamošnje školsko odmaralište vežu lijepe uspomene. Za razliku od njih, današnji osnovci već su godinama bez organiziranog ljetovanja. Odmaralište je u tako kritičnom stanju da nije preostalo ništa drugo nego 2008. godine staviti ključ u bravu.

Školsko odmaralište u vlasništvu je Osnovne škole Vazmoslava Gržalje, čiji je osnivač Županija. S obzirom na višegodišnju inicijativu buzetskog Gradskog vijeća o stavljanju odmarališta u funkciju, trebalo je iznaći zakonski okvir koji bi Buzetu omogućio kapitalno ulaganje u imovinu koja nije u njegovom vlasništvu. Grad Buzet je sa školom potpisao ugovor o pravu građenja na 30 godina gdje ima pravo ulagati u taj objekt i koristiti ga za svoje potrebe, pri čemu će namjena ostati kakva je i bila. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter