Vrlo visoke razine radioaktivnosti u Fukushimi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno visoke razine radioaktivnosti izmjerene su u subotu u centrali Fukushima blizu spremnika s radioaktivnom vodom poput one koja je nedavno iscurila no nikakvo novo istjecanje zasad nije potvrđeno iako tvrtka Tepco ne isključuje tu mogućnost.

U nedjelju ujutro radnici Tokyo Electric Powera (Tepco) nastavili su pregledavanje ali još uvijek nisu uvidjeli uzrok te radioaktivnosti koja neće olakšati radove u pokušaju rješavanja tog velikog problema s vodom. "Nadzorne ekipe otkrile su na četiri mjesta vrlo visoku radioaktivnost", objasnio je Tepco. Izmjerene razine kreću se od 70 milisieverta na sat (više od dopuštene godišnje granice od 50 milisieverta) do 1800 milisieverta na sat.

Čovjek koji bi bio izložen sat vremena bez zaštite najvišoj razini bio bi ozračen 36 puta većom od maksimalne doze dopuštene u godinu dana za radnika u centrali, ili 18 puta većom od granice za pet godina u nizu. Trebalo bi samo četiri sata da umre.

Radi se, međutim, o beta zračenju koje je relativno lako zaustaviti. "Ne vidimo spuštanje razine vode u nijednom spremniku a ventili su dobro zatvoreni", ustvrdio je Tepco koji nastoji objasniti te dosad nezabilježene razine.

Tepco je već izmjerio 22. kolovoza, na dva od četiri mjesta na koja je ukazano ove subote, povišenu radioaktivnost blizu dva različita spremnika, od 70 i 100 milisieverta na sat. U subotu su na ta dva mjesta razine iznosile 220 te 1800 milisieverta na sat, skok koji ostaje neobjašnjiv. Na dva nova mjesta uočena u subotu, razina iznosi 70 te 230 milisieverta na sat. Ta su dva mjesta povezana cjevovodom blizu kojeg je također ustanovljena promjena boje tla što bi moglo proistjecati od curenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter