Vrlo osobni pogled na jugoslavenski mit

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Dokumentarno-igrani film "Houston, imamo problem", koji se bavi mitom o jugoslavenskom svemirskom programu, njegovom navodnom prodajom SAD-u i problemima koji su proizašli iz te 'transakcije', uključivši i krvavi raspad bivše federacije, hrvatskoj je kino publici već prikazan ovog proljeća, a uoči današnje projekcije u pulskoj Areni nakon jutarnjeg prikazivanja za novinare, mladi slovenski redatelj Žiga Virc rekao je da cijela dramaturška dinamika Jugoslavije od 1945. do 1999,. godine čini jedan pravi dramaturški luk. No, u ovoj igranoj dok-fikciji povijest je bila samo, kako je i sam rekao, background.

- Ovaj je film moj vrlo, vrlo osoban pogled, koji s jedne strane ima veze s poviješću, a s druge nema, kazao je redatelj. Film je nastao u koprodukciji pet zemalja, među ostalim i američkog HBO-a, a njegova realizacija je trajala četiri i pol godine.

Govoreći o kombinaciji igranih i diokumentarnih dijelova, Virc je kazao da je njemu bilo najbitnije napraviti dobru priču, s dobrom dramatrurgijom, istaknuvši od arhivskog korištenog materijala onaj Filmskih novosti. Inicijativa za film pojavila se kad je prvi idejni trailer 2012,. na Youtubeu u vrlo kratkom vremenu pogledalo preko milijun  ljudi. Film je premijerno prikazan u New Yorku, a ovog tjedna i u Karlovym Varyma, gdje je film, kazao je redatelj, jako dobro primljen, uz rasprodanu projekciju. (Z. ANGELESKI, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter