Vrli novi svijet Mirande Legović

Jedan od diptiha Mirande Legović
Jedan od diptiha Mirande Legović

Nastavljajući projekt Mjesec fotografije u Memorijalnoj galeriji „Aleksandar Rukavina“ organizator i selektor Slađan Dragojević posjetiteljima je ponudio kolekciju fotografija novigradske umjetnice Mirande Legović, koja se profesionalno bavi fotografijom od 1981. godine. Za ovu prigodu autorica je odabrala ciklus diptiha koji su nastajali tijekom duljeg razdoblja.

Svjetlosne bilješke

Fotografije su snimane u različitom razdoblju, ali je slijedeći aktualna zbivanja i stanje, Miranda odlučila pronaći iz bogatog opusa prikladne i usklađene diptihe kojima na svoj način komentira vrijeme u kojemu živimo.     

- U realnom okruženju ona zapaža i bilježi često obične, dokumentarističke sekvence, scene koje prepoznajemo. Tu nalazimo urbane motive, pejzaže, svakodnevnicu, detalje interijera, portrete ljudi ili životinja. Ove svjetlosne bilješke su kasnije spojene u cjelinu i paralelnim slalomom ponuđene na ogled. Suvremeni pristup oblikovanju i prezentaciji dozvoljava strategiju kombinacija, varijacija, poigravanja s artefaktima. Tako i ova izložba biva sastavljena od različitih, ali znakovitih bilješki.  Autorica nudi niz fotografija koje se mogu doživjeti na dva načina: prema sadržaju pojedine fotografije i prema podastrtim kombinacijama parova. Radovi pred nama dio su serijala koji može trajati još samo dva "klika" ili slijedi nastavak niza. Poput stilskih vježbi.

Logika uvjetovanosti

Ove diptihe spaja logika uvjetovanosti koju otkrivamo pažljivim zagledanjem. Pripovijedajući kadrovima, autorica otkriva svoj stav – rekao je o izloženom nizu fotografija likovni kritičar Eugen Borkovsky.

Miranda Legović je rođena 1961. godine u Čakovcu. Fotografski odjel Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu završila je 1981. godine. Imala je niz kolektivnih i samostalnih izložbi. Inicirala je i realizira tradicionalnu međunarodnu manifestaciju Foto ex tempore u Novigradu. Voditelj je galerijskog programa Zajednice Talijana Novigrad. Pokretač i predsjednica Udruge fotografa Istre i voditelj niza edukacijskih programa u domeni fotografije.

Izložbu fotografija Mirande Legović, uz čestitke autorici otvorio je načelnik Općine Brtonigla Doriano Labinjan, dok je Dragojević napomenuo da je otvaranje ove izložbe upriličeno upravo na 31. godišnjicu smrti velikog umjetnika, kipara, slikara i likovnog pedagoga Aleksandra Rukavine koji je posljednje godine života proveo u Bujama i Brtonigli. Njemu u čast u Brtonigli je 1989. godine otvorena memorijalna galerija sa stalnim postavom njegovih radova. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter