Vrijeme za bitne reforme odavno je isteklo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović napravio je u srijedu malu rekonstrukciju Vlade - smijenio Rajka Ostojića i Željka Jovanovića te za novog ministra zdravlja imenovao Sinišu Vargu, a za ministra obrazovanja, znanost i sporta Vedrana Mornara.

No, Vlada nije rekonstruirana u najtežem, najbolnijem sektoru -gospodarstva. Premijer je očito više puta nagovarao guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da uđe u Vladu kao novi potpredsjednik za gospodarstvo, ali ga nije uspio nagovoriti.

Vrlo je riskantno bilo kome, u predizbornoj godini, potrošiti možda osobni ugled i u ovom nepovoljnom političkom trenutku za Vladu preuzeti najzahtjevniji sektor.

S druge strane, Zoran Milanović je nedavno na Danu poduzetnika priznao da nam je država skupa, ali da će takva i ostati. Naš je komentar na to da se sve ionako rješava novim kreditima, novim zaduženjima pa dok ide - ide. To bi moglo značiti da niti sada pred kraj mandata neće biti reformi državnog i javnog sektora.

A niti posljednji ekonomski podaci nimalo ne obećavaju. Prvo tromjesečje Hrvatska je završila s padom gospodarske aktivnosti od 0,4 posto. Investicije su se smanjile za 3,6 posto, dok je potrošnja u kućanstvima pala 0,5 posto, itd. Jedan je podatak pozitivan - veći je izvoz 6,1 posto.

Pitali smo ugledne hrvatske ekonomiste ima li ipak ova Vlada izgleda do kraja mandata pokrenuti privredu, osigurati rast PDV-a, pokazati rezultate gospodarskog buđenja, osigurati veće strane investicije.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da bi Vlada još imala vremena i šanse za zaokret kada bi premijer Milanović razumio da je potreban zaokret. Ali, on nije spreman na taj zaokret, prije svega za promjene u fiskalnoj politici. Da je spreman na zaokret, sigurno ne bi angažirao gospodina Borisa Lalovca na mjesto ministra financija jer Lalovac tome poslu nije dorastao, tvrdi Novotny.

Hrvatska jedina u Europi nema institucionalno riješeno pitanje zaštite pučanstva od prekomjerne zaduženosti. Najmoderniji takav zakon ima Latvija, govori Novotny.

On kaže da su mali i srednji biznisi uništeni jer ako mikrobiznis tako opteretite kako ga je opteretio ministar Linić, normalno je onda da poduzeća ne mogu zapošljavati. Rad, red, disciplina - to je načelno prihvatljivo, međutim to što je Linić radio bilo je kontraproduktivno. (Z. DUKA(/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter