Vrijeme u Istri: Ni kolovoz ne donosi više kiše

Kupači će i dalje uživati u lijepom vremenu (M. ANGELINI)
Kupači će i dalje uživati u lijepom vremenu (M. ANGELINI)

Kraj srpnja i početak kolovoza jasno pokazuju da se nalazimo u još jednom nevjerojatnom ljetu. Dugo, vruće i suho ljeto koje je zabilježeno pred godinu dana izgledalo je i doživljeno gotovo kao nestvarno i neponovljivo. Doživljeno je kao ljeto koje se zabilježi jednom u stotinjak ili više godina. Sa sva tri ljetna mjeseca koji su bili ekstremno topli i ekstremno suhi, prošlogodišnje je bilo najduže, najtoplije i najsušnije u povijesti praćenja vremena u Istri.

Potpuno neočekivano sve se ponavlja nakon samo jedne godine. Prva su dva ovogodišnja ljetna mjeseca bila tek za nijansu manje vruća, ali nažalost, isto toliko sušna ili čak i nešto sušnija nego što je bilo pred godinu dana. U odnosu na prošlu godinu, kiše je na sjeveru poluotoka bilo nešto više, dok je na jugu poluotoka bilo manje nego lani. Podatak da je u Puli tijekom srpnja palo neznatne dvije litre po metru četvornom to najbolje pokazuje.

To je ujedno i najsušniji sedmi mjesec od polovice prošlog stoljeća tj. od kada se i vrše takva mjerenja u Puli. Uz prosječnu najvišu dnevnu temperaturu zraka od 31 stupnja, ovogodišnji je srpanj u samom vrhu kao najtopliji mjesec na ovim prostorima uopće. Uz ove vrijednosti može se spomenuti da su tijekom ovogodišnjeg srpnja gotovo svi dani bili sunčani, a uz rekordan broj mjesečnih sunčanih sati zabilježene su i rekordno visoke temperature mora.

Iako nisu premašene prošlogodišnje rekordno visoke temperature zraka, zadnjih dana srpnja one su se u unutrašnjosti Istre tome sasvim približile. Kao najtopliji ovogodišnji dan u Istri treba spomenuti nedavni 28. srpnja, u Puli je tog dana izmjereno 35, a u Pazinu visokih 37 stupnjeva.

Prema raspoloživim meteorološkim prognozama sigurno je da se vruće i suho ljeto u Istri nastavlja i u kolovozu. Kratkotrajno osvježenje s kraja srpnja već je za nama, temperature zraka ponovno rastu, a već će se za nekoliko dana mjeriti vrijednosti iznad 35 stupnjeva. Nema nikakvih najava za kišu, kiša se u narednih desetak dana ne očekuje ni na sjeveru poluotoka. Jaka suša, koja na jugu poluotoka traje već gotovo dva mjeseca, proširiti će se na čitav poluotok. Ponavlja se tako prošlogodišnja slika vremena u Istri, velike i dugotrajne vrućine, jaka i dugotrajna suša uz ogromne štete na poljoprivrednim kulturama. (M. GRABAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter