Vrijeme sve toplije, temperature iznad 20 stupnjeva

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Ostvaruju se predviđanja od prije nekoliko dana o vremenu u Istri. Kiše ima sve manje, dani su sve sunčaniji, a posljednja su dva dana bila najtoplija još od prošlogodišnje jeseni. Dnevne su se temperature zraka nakon dugo vremena ponovno sasvim približile granici od ugodnih 20 stupnjeva. Prognoze za naredni period još su povoljnije.

Dnevne će se temperature stabilizirati na vrijednostima znatno iznad 20 stupnjeva, u unutrašnjosti Istre i na visokih 25 stupnjeva, što će biti i više nego jasan početak toplijeg djela godine kojega već svi nestrpljivo očekujemo.

Jedino se možemo nadati da to nije i početak dužeg perioda bez oborina ili čak početak neke nove suše koja bi u narednim mjesecima mogla zaprijetiti istarskom poluotoku. Nakon punih šest mjeseci pred nama su dani bez kiše i vjetrova i uz temperature zraka koje su primjerene travnju.

S obzirom na relativno hladno vrijeme koje nas prati posljednjih mjeseci zanimljivo je spomenuti neke ekstremne temperature zraka koje su u prošlosti zabilježene u Istri tijekom mjeseca ožujka i travnja.

Prema zapisima s glavne meteorološke stanice u Pazinu najviša temperatura zraka tijekom mjeseca ožujka zabilježena je 25. ožujka, 1977. godine, iznosila je visokih 27 stupnjeva. Za mjesec travanj, najviša je temperatura zraka izmjerena i zabilježena 9. travnja, 2011. godine, iznosila je visokih ljetnih 29 stupnjeva.

Da i u travnju može biti vrlo hladno jasno pokazuje podatak da je dana 8. travnja, 2003. godine, u Pazinu izmjereno vrlo niskih 8 stupnjeva ispod ništice. Podaci za priobalna područja poluotoka znatno su povoljniji, posebno se to odnosi na najniže temperature zraka koje su zbog utjecaja mora i vjetrova s mora znatno više od onih koje se mjere u unutrašnjosti Istre. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter