Vrijeme poreznih prijava: Kako do povrata poreza?

Prijava poreza u pulskoj Poreznoj upravi (M. MIJOŠEK/arhiva)
Prijava poreza u pulskoj Poreznoj upravi (M. MIJOŠEK/arhiva)

Svakom obvezniku Porezna uprava priznaje neoporeziv dio dohotka, takozvani osobni odbitak, koji iznosi 26.400 kuna za prošlu godinu. Tu olakšicu u godišnjoj poreznoj prijavi mogu iskoristiti, i temeljem nje ostvariti povrat poreza, oni koji su tijekom 2013. bili nekoliko mjeseci na bolovanju, kao i oni kojima su neredovito isplaćivane plaće ili nisu u potpunosti iskoristili neoporezive odbitke zbog velike razlike u plaćama iz mjeseca u mjesec.

No, uvjet je da se godišnja porezna prijava preda do kraja veljače u ispostavu Porezne uprave prema sjedištu prebivališta poreznog obveznika.

Osoba koja je tijekom čitave 2013. bila na bolovanju i primala samo naknadu od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ne može ostvariti poreznu olakšicu jer je to primitak na koje se ne plaća porez.

Prijava se isplati onima kojima je plaća ili mirovina oporezovana po stopi od 12 posto, a pored toga su ostvarili i drugi dohodak u kojem je razrezan porez po stopi od 25 posto.

Podnošenjem prijave se izravnaju svi ti primici i u mnogim slučajevima je moguće ostvarenje povrata poreza za dio koji je uplaćen po stopi od 25 posto.

Poreznu olakšicu, a time i veću plaću/mirovinu ostvaruju iz mjeseca u mjesec obveznici koji su prijavili Poreznoj upravi da uzdržavaju članove obitelji. Ako lani nisu prijavili tu olakšicu, mogu je sada prijaviti pri podnošenju godišnje porezne prijave. Uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju se oni kojima je prošlogodišnji oporezovani dohodak manji od 11.000 kuna. To je bruto iznos, a može biti i neto ako porezi i doprinosi po tom dohotku nisu plaćeni.

Olakšicu za članove uže obitelji mogu ostvariti oni koji uzdržavaju supružnika, jednog ili dva roditelja, roditelje svog bračnog druga, pretke i potomke u izravnoj liniji, bivšeg bračnog druga kojem plaćaju alimentaciju i djecu do prvog zaposlenja, ali ne i braću i sestre.

Olakšicu ostvaruju i punoljetne maćehe i očusi koji uzdržavaju pastorke. Ovom olakšicom mogu se koristiti i druge osobe koje nisu u braku ako istodobno zajednički uzdržavaju jednog ili više članova svoje uže obitelji.

Za uzdržavane članove obitelji priznaje se 50 posto od osobnog odbitka. Za prvo dijete se također priznaje 50 posto od osobnog odbitka, za drugo 70 posto, za treće 100 posto, za četvrto 140 posto, za peto 190 posto… (piše Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE U DANAŠNJEM SPECIJALU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter