Vrijeme nježnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako mnogi u to ne vjeruju, moda je više od ukrasa i osobne dekoracije. Ona je svojevrsna protuteža stvarnosti. Kada je u svijetu oštro, tmurno i sirovo, u modi je nježno i romanticno. I obrnuto - kada je u svijetu nježno, na modnim je pistama oštro.

Primjerice, hedonisticke 80-te, koje su bile odraz blagostanja, u modnu su orbitu lansirale oštre rezove i jastucice. Sjetimo se da su i blagodatne 90-te velicale asimetriju i dekonstrukciju radikalnih krojackih poteza. Ovakva obrnuto proporcionalna stilska kombinatorika dade naslutiti da ce se u trenutno ne baš veselom globalnom ozracju na modnu pistu vratiti romanticne linije.



U carstvu modne kombinatorike, proljetne kolekcije obilježit ce pudraste nijanse prljavoružicaste boje, prozracna limun žuta, pastelnoplava, uz sofisticiranu sfumato sivu kao i bež boju najbolje jutarnje bijele kave.

U trendu su klasicni odjevni predmeti s pomakom, a dizajneri naglašavaju individualnost pri kombiniranju, a ne dosadno robovanje trendovima.



Poput nekog kromatskog apaurina, boje ce prividno površinski smirivati uzavrele emocije koje bujaju s proljecem. Taj vrli novi svijet pastelnih, ali i boja neboja, stvara jednu novu sliku žene. Ona je u tim bojama nadasve romanticna, poput heroina s Degasovih slika.

Važno je da je ženstveno, fluidno, mekano i originalno, što u konacnici tvori hrabar spoj diskretnih, neutralnih boja, raskošnih draperija i šljokica. Ta profinjena elegancija u nježnim tonovima bež, zelene, plave, limun žute, sivkaste i naravno pudraste boje vodi nas u vrijeme nježnosti, romantike i tako poželjnog glamura. Nježne boje odaju neki noviji zreliji šik.



Mala crna haljina je vjecna, ali mala haljina u nježnim tonovima ove je godine nužna. Emancipacija ne znaci nježnost i plahost, cak štoviše, multitasking žena koja funkcionira po principu od pegle do racunala sve više postaje Wonderwoman heroina u nježnom izdanju odjevena u haljinu pastelnih tonova, koja umjesto plašta superjunakinje leti damskim mantilicem nježnih tonova. A za svoje supermoci koristi mašne, draperije, cvjetove te monokromne torbice koje su zapravo sofisticirana inacica magicne Sport Billy torbice.



Ako i nije dovoljno hrabra da bude prividno krhka, neka bude seksepilna u nježnom i romanticnomu rublju profinjenih tekstura koje miluju tijelo i isticu ženstvenost. Dorothy je odlazila u svijet mašte sjajnim crvenim cipelama, dok ce Dorothy 21. stoljeca to ciniti u neocekivano ženstvenim pastelnim balerinkama, kratkim cizmama i platformkama. Biti disco diva ili urbana military trendseterica svakako je zabavno, ali biti romanticna princeza puno je veci izazov.


Podijeli: Facebook Twiter