Vrijeme kobasica i zarebnjaka, škarpine i lignji

Kobasice i ombolo s broskovom i krumpirom na padelu (R. SELAN)
Kobasice i ombolo s broskovom i krumpirom na padelu (R. SELAN)

Restoran Tina Đanija Bubića bio je druga postaja Istra gourmet toura, manifestacije koju je županijski Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pokrenuo u svrhu promocije istarske gastronomije i ugostiteljskog obrta.

- Sada je vrijeme kobasica i zarebnjaka, ali isto tako i škarpine i lignji, pa smo gostima ponudili mesni i riblji meni. U prvome je glavno jelo ombolo na istarski s kobasicama i broskvom na padelu s krumpirom, a u drugome punjene lignje na istarski s kuhanim krumpirom i blitvom  i uz to salatu od matovilca kao prilogom. Punjene lignje ne prezentiraju se svaki dan, ja ih u turističkoj sezoni radim samo uz prethodnu narudžbu gostiju jer zahtijevaju dva sata pripreme, kaže Bubić.

Mesni meni gosti su otvarali domaćom rakijom s glogom, a nakon toga slijedili su maneštra s forom tj. ječmom i rižot s vrganjima. Nakon glavnog jela za desert se služila pandešpanja sa šatoom i kava. Riblji meni počinjao je medenicom, a onda su na stol dolazili juha od škrpine i pasutice s bakalarom na bijelo. Gurmanski doživljaj zaokruživali su mlinci i kroštule te kava. U oba menija bila su uključena po dva decilitra vina i domaći kruh. Prema pravilu Istra gourmet toura, cijena večere iznosila je 120 kuna po osobi.

- Namjera nam je bila organizirati druženje među ugostiteljima, što je, na primjer, u Italiji i Njemačkoj uobičajeno u zimskim mjesecima. Svaki predsjednik sekcije ugostitelja u sedam istarskih gradova dovede još tri gosta i tako popuni stol za četiri osobe, što znači pun restoran, a to će onda privući i druge goste, kaže Dušan Černjlu, predsjednik županijskog Ceha ugostitelja.

U restoranu svog hotela Velanera u Šišanu on će kolege ugostiti 7. ožujka. Turneja je krenula iz porečke pizzerije Monte Alije Jugovca 9. siječnja, a nakon Labina ugostitelji će se 7. veljače družiti u Gračišću, u konobi Marino vlasnice Svetlane Buljan, pa 21. veljače u Buzetu, kod Đina Rušnjaka u konobi Đino. Završna etapa održat će se u Rovinju 21. ožujka  u restoranu Feral Marina Dekovića. Svi sudionici ponovo će se okupiti 7. svibnja, na Gastro okusima Istre u Pazinu. (R. SELAN)            

 


Podijeli: Facebook Twiter