Vrijeme je za zimnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ste pobornik domace hrane i u zimske dane želite uživati u povrcu i vocu provjerenog porijekla, možete sami spremiti svoju zimnicu. Kroz par koraka predstavit cemo vam nekoliko nacina kako spremiti zimnicu bez konzervansa u vlastitom domu.

Prije samog posla važno je pripremiti staklenke koje moraju biti apsolutno ciste i imati poklopce koji ne propuštaju zrak. Kako bi sterilizirali staklenke trebate ih prokuhati. Nabavite i štapice ili plasticne krugove za zimnicu kojima cete pritisnuti povrce nakon punjenja. I ne zaboravite, staklenke punite samo dva do tri cm ispod vrha.

Jedno od najcešcih nacina spremanja zimnice je pasterizacija. Staklenke napunite povrcem i to da je što manje prostora medu komadima te dodajte ocat (20cm iznad ruba povrca) i papar. U duboku posudu na dno postavite novinski papir i izmedu staklenki. Ulijte hladnu vodu sve do 1 cm ispod ruba staklenki. Kuhajte na temperaturi od 80-85°C oko 30 min. Za vrijeme grijanja cut cete šištanje iz staklenki koje ce s vremenom prestati, ukoliko zvuk pri kraju kuhanja ne prestane, znaci da staklenke nisu dobro zatvorene. Nakon 30 min ugasite vatru i pustite da se voda ohladi. Nakon hladenja u staklenkama cete vidjeti da je nastao podtlak tako što ce poklopac biti ulegnut što je znak da je postupak valjan.

Ukoliko želite konzervirati ribu, meso ili sir odaberite postupak salamurenja. Salamura ili rasol je mješavina vode i soli: 200g soli na 1L vode a djeluje kao konzervans. U salamuru se prema vrsti proizvoda dodaju i šecer, salitra i zacini. Salamura se prokuha sa svim dodacima i time se prekrije željena namirnica koja tako ostaje više dana potpuno pokrivena "marinadom".

Želite li da vaše povrce sacuva što više vitamina i što izvorniji okus, odaberite postupak blanširanja. Namirnicu kratko uronite u kipucu vodu (10-30 sec) a što je deblja namirnica to dulje. Odmah ju ohladite, najbolje u hladnoj vodi da bi se zaustavio proces kuhanja. Time ste zaustavili kemijske procese u povrcu.


Podijeli: Facebook Twiter