Vrijeme je za zaštitu maslinika i vinograda

Zaštita vinograda od crne pjegavosti, pepelnice i grinje (Neven LAZAREVIĆ)
Zaštita vinograda od crne pjegavosti, pepelnice i grinje (Neven LAZAREVIĆ)

Kišno i hladno vrijeme te vlaga pogodni su za razvoj bolesti u vinogradima i maslinicima diljem Istre. Diplomirani agronom Edi Družetić iz pulskog Agroprodukta kaže da je zbog toga sada vrijeme za zaštitu tih biljaka od napasnika. Od čega treba najviše strahovati? Družetić kaže da vinovu lozu napadaju crna pjegavost i peronospora, ali da jačina bolesti ovisi o stadiju razvoja loze. Naglašava da je napredna loza u većoj opasnosti. Stoga, smatra on, sada se biljke trebaju tretirati s dvostruko većom dozom nego inače kada se razmišlja o prevenciji bolesti.

Crna pjegavost i pepelnica

- Folpanom se koristi protiv crne pjegavosti. Inače se koristi 0,2 posto, a sada je preporuka korištenja 0,4 posto. Treba ići i na preventivnu zaštitu od pepelnice i grinje. Ako je mali napad ne treba se obazirati, a ako je veći preporuka je koristiti sumporni preparat i to u duplo većoj dozi nego inače. U normalnoj dozi djeluju kao preventiva, a sada treba računati da bolesti ima u vinogradima. Peronospora neće napadati mali list, a napada kada je list promjera 5-6 centimetara i kada ima rupice. Dovoljno je da padne 10 litara kiše po kvadratu i u 24 sata se može to pojaviti, što znači da su se sada stekli uvjeti za to tretiranje, izjavio nam je Družetić. Što se tiče maslina, veli da bolesti već postoje na stablu i listu, te da je potrebno spriječiti da se širi dalje.

Paunovo oko i olovna bolest

- Radi se o dvije bolesti: paunovom oku i olovnoj bolesti. Riječ je o gljivičnim bolestima koje mogu dovesti do toga da padne list, a ako se to dogodi nema ni ploda. Preporuka za liječenje je špricati na proljeće i jesen, u vrijeme kiše, kada je inače vrijeme širenja bolesti. Zapravo, preporuka je špricati prije i nakon berbe i još jednom na proljeće - prije cvatnje, te koristiti preparate Nativo i Stroby, naglasio je agronom. Istaknuo je da maslinari moraju obratiti pažnju i na maslinovog moljca. Kazao nam je kako je potrebno pratiti pojavu moljca početkom cvatnje.

- Njegova prisutnost vidi se po tome da cvijetove zaprede u sitnu paučinu. To je pogotovo vidljivo ujutro, nakon rose, jer se preko dana ne vidi. Ako se vidi puno paučine, maslinu treba tretirati s insekticidom, zaključio je Družetić. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter