Vrijeme je za ukidanje monopola moci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga i politicka stranka nisu komplementarne. Kakav ce biti odnos udruge Ladonja i politicke stranke Ladonja? Gdje ce prestajati jedno, a pocinjati drugo? Hoce li to zbunjivati gradane?
- Kroz udrugu Ladonja promicemo i ostvarujemo interese gradana djelovanjem od dolje prema gore. Ljudi su prepoznali mogucnost da sami osmišljavaju i stvaraju projekte i da sami doprinose da se ti projekti ostvare. Udruga je bila logisticka potpora nezavisnim listama za nastup na lokalnim izborima.

Zakonska regulativa nam je nametnula osnivanje stranke. Za pojavljivanje na širem prostoru nam treba zajednicki identitet. Zakon nam ne dozvoljava da se kao udruga Ladonja pojavimo na glasackom listicu.

Udruga je nastala kao izraz želje da se zajednicko djelovanje više nezavisnih lista iz više opcina i gradova objedini. Politicka stranka ce biti samo drugaciji nacin da ta nacela provodimo na širem podrucju.

Je li politicka stranka nužno zlo?

- Želimo koristiti politicku stranku kao sredstvo za artikuliranje interesa gradana, neposrednije i kvalitetnije nego što to rade postojece politicke stranke.

Na koje biracko tijelo racuna stranka Ladonja? Znam da ne volite podjele na desnicu, ljevicu ili centar, ali negdje cete se morati pozicionirati.

- Racunamo na sve one gradane kojima je dosta podjele na lijeve i desne, koji smatraju da su te podjele uvelike prevladane i da ideologija ne cini covjeka niti da se može živjeti od ideologije. Došlo je vrijeme da gradani dobiju vecu i znacajniju ulogu u odlucivanju o vlastitoj sudbini i da budu više nego do sada ukljuceni u donošenje odluka kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini.

Došlo je vrijeme za ukidanje monopola moci, kako s Markova trga, tako i sa svih onih adresa na kojima obitavaju politicke elite. Želimo rješavati prakticne probleme suvremenog covjeka i gradanina, okupiti ljude i zainteresirati ih da zajedno ostvarimo konkretne stvari koje ce naš život uciniti boljim i kvalitetnijim, a buducnost naše djece i unuka sigurnijom.

Na kojim ce se programskim osnovama stranka temeljiti?

- Što se tice programskih osnova, želimo graditi slobodno, odgovorno i pravedno društvo u kojem svaki pojedinac, bez obzira na dob, podrijetlo ili spol, ima jednaku priliku za uspjeh. Samo o njegovom talentu i ambiciji ovisi hoce li tu priliku iskoristiti ili ne. Zalažemo se za tržišno gospodarstvo s naglašenom socijalnom komponentom.

Naš je cilj od pocetka ukljucivati gradane u pokretanje, stvaranje i provedbu projekata. O tome se i sada radi. Osnivanje politicke stranke je projekt kojim nastavljamo dosadašnje djelovanje. Zajedno s gradanima cemo pripremiti programsku deklaraciju za nastup na parlamentarnim izborima. Što se tice podjele na geografskoj politickoj sceni, zalagat cemo se za ono za što se zalaže Ladonja.

Što je s decentralizacijom?

- Zalažemo se za decentralizaciju, ali za stvarnu, a ne za deklarativnu. Ona se mora manifestirati kroz prenošenje poslova i sredstava ne samo do razine regije nego i niže. Treba razmisliti o tome koja sredstva možemo imati na raspolaganju, ali i koje obveze. Važno je i medusobno povezivanje više jedinica lokalne samouprave u obavljanju zajednickih poslova. Treba razgovarati o uštedama, racionalizacijama, boljoj efikasnosti. Treba voditi racuna i o  planiranju razvoja i zapošljavanju.

Treba li ukinuti županije i ima li previše gradova i opcina?

- Županije ne treba ukinuti, ali treba razmišljati o smanjenju njihovog broja kao i broja gradova i opcina. Kriteriji za to bi trebali biti transparentni i prvenstveno moraju voditi racuna o ekonomskoj održivosti i povijesnom nasljedu, dok broj stanovnika ne smatram kljucnim. Uz malo volje vrlo brzo se mogu napraviti jasan pregled stanja i preporuke.

U svijetu je normalno da se netko tko se dokazao na poslu pocne baviti politikom, ali u Hrvatskoj nije. Zašto se bavite politikom?

- Želim pomoci u rješavanju problema razvoja i stvaranju uvjeta za bolje danas i sigurnije sutra. Nisam salonski kriticar svega oko nas, vec smatram da je znanje i iskustvo steceno uprofesionalnoj karijeri potrebno prenijeti na druge i iskoristiti ih za opci boljitak. Pogotovo što nisam opterecen egzistencijalnim problemima.

Smatram svojom moralnom obvezom ukljuciti se tamo gdje znam da mogu ponuditi bolja i kvalitetnija rješenja. Hrvatska politicka scena treba vrijedne ljude, novu krv. (Razgovarala Selvina BENIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELI RAZGOVOR MOŽETE CITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA, 5. 11.


Podijeli: Facebook Twiter